Megalakult az új francia kormány – videó

Megalakult az új francia kormány – videó

A Borne-kormány megalakítására öt nappal az új miniszterelnök kinevezése után került sor, néhányan maradtak az előző kormányból, de van sok új miniszter és a kormányszóvivőt is leváltották

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 20. 19:26

Nagy várakozás előzte meg az új, Élisabeth Borne vezette francia kormány megalakítását, Marine Le Pen ellenzéki politikus a minap azt mondta ezzel kapcsolatban, hogy nem tartja normális dolognak, hogy a frissen kinevezett kormányfő ennyit vár a miniszterei bemutatásával, különösen a mostani nehéz helyzetben, amikor az árak napról napra emelkednek, írja a France Info.

A jobboldali politikus a Twitteren azt írta, hogy az új miniszterelnök, Élisabeth Borne személyében Emmanuel Macron egy hideg, brutális technokratát választott, aki az államfő mása. Le Pen szerint a francia államfő annyira el van telve magával, hogy egy Emmanuel Macron már nem is elég, kettő kell neki.


Az AFP hírügynökség adta hírül, hogy péntek délutánra várható az új kormány bemutatása.


A délután folyamán egymás után láttak napvilágot az információk a leköszönő és a maradó miniszterekről, Gérald Darmanin belügyminiszter, Bruno Le Maire pénzügyminiszter és Éric Dupond-Moretti igazságügyi miniszter személyében nem történt változás.


A külügyminisztert azonban leváltotta az új kormányfő, Jean-Yves Le Drian helyére az Élysée volt szóvivőjét, Catherine Colonna diplomatát nevezte ki Élisabeth Borne, a politikus Jacques Chirac idejében a francia kormány európai ügyekért felelős minisztereként dolgozott és nagykövet is volt.


Sok tárca élére azonban eddig ismeretlen minisztereket nevezett ki az új francia kormányfő, a kulturális miniszter például Rima Abdul Malak lett, aki 2019 óta Emmanuel Macron kulturális tanácsadójaként dolgozott.


Az oktatási minisztérium élére is új politikus került, Pap Ndiaye személyében.


A Borne-kormány minisztereinek nevét Alexis Kohler, az elnöki hivatal vezetője ismertette az Élysée-palota udvarán.


Az új francia kormánynak új szóvivője is lesz, a posztot ismét egy nő, Olivia Grégoire tölti majd be.


Ám a leköszönő Gabriel Attalnak cseppet sem kell szomorkodnia, karrierje ugyanis tovább ível felfelé, 33 évesen ugyanis kinevezték a kormányzati számlákért felelős megbízott miniszterré, derül ki a francia kormány honlapján közzétett információkból.

 

 

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

elisabeth borne, élysée, france, new government