Méheltávolító műtéteket végeznek el gyerekeken

Egy tudományos folyóirat transzneműek kezelésével foglalkozó részéből kiderült, hogy már 15-16 éves gyerekeken is elvégzik a nemváltó műtéteket.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 9. 13:45

A transzneműek egészségügyi ellátásával kapcsolatos eljárásokat és gyakorlatokat dokumentáló tudományos folyóiratok azt állítják, hogy az Egyesült Államokban kiskorúakon végeznek nemváltó műtéteket. Mivel a közelmúltban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a gyermekkórházak országszerte hajlandók elvégezni ezeket a műtéteket kiskorúakon, és népszerűsítik a gyakorlatot, számos médium azt állította, hogy a beszámolók hamisak.

A tudományos folyóiratokban megjelent esettanulmányok azonban azt mutatják, hogy a gyakorlat számos kórházban folyik. Ezen szaklapok szerint a méheltávolításokat, a női nemi szerveket eltávolító, visszafordíthatatlan és sterilizáló beavatkozást az Egyesült Államokban transznemű tizenéveseken is elvégzik orvosok.

Egy washingtoni egészségügyi központ a hiszterektómiákról, vagyis a méheltávolításokról szóló kutatást tett közzé, amelyben a legfiatalabb páciens a tizenhat éves volt. A Journal of Obstetrics and Gynecology című szaklapban megjelent beszámolójukban a kutatók a következőket írták, „a tizenöt 16-43 év közötti transznemű férfi retrospektív kórlapjának áttekintése, akik 2012-2016 között sebész által végzett méheltávolításon estek át az akadémiai kötődésű közösségi kórházunkban”. Ez azt jelenti, hogy legalább egy tizenhat éves gyereken végeztek méheltávolítást a nemi diszfória kezelése céljából.

A Journal of Obstetrics and Gynecology című folyóiratban 2007-ben is megjelent egy tanulmány, ami szerint egy tizenöt éves páciensnél végeztek méheltávolítást a nemi diszfória kezelése céljából.

A szakcikkben azt írták, hogy „a fiatal kor relatív ellenjavallata a méheltávolításnak. A fiatalok azonban a nemi identitásukat a korábbiaknál hamarabb döntik el. A Transznemű Egészségügyi Szakmai Világszövetség engedélyezi a hormonális és sebészeti terápiát a posztpubertás korú jelöltek számára, akik követik az irányelveket. A korai tizenéves korukban nemi identitászavarral diagnosztizált transzszexuálisok a beszámolók szerint sokkal könnyebben tudtak észrevétlenül az ellenkező nem tagjaként nemet váltani, ha másodlagos nemi jellegzetességeiket reverzibilisen elnyomták, amíg diagnózisuk későbbi tizenéves korukban szilárdan meg nem állapodott”.

Számos tudományos folyóirat dokumentálta, hogy tizennyolc év alatti fiatalokon vaginoplasztikai műtéteket végeznek. A Journal of Sexual Medicine című folyóiratban megjelent, „Age Is Just a Number” című cikkben sebészek mondják el a tapasztalataikat a tizennyolc év alatti transznemű nők vaginoplasztikájával kapcsolatban az Egyesült Államokban. A 11 sebész közül, aki végzett vaginoplasztikát transznemű kiskorú nőn, 10 magánpraxisban dolgozott. A műtéten átesett kiskorúak bejelentett életkora tizenöt és tizenhét év között volt.

Az egyenlőre nem világos, hogy mennyire elterjedt ez a gyakorlat, vagy hogy hány esetben végeztek méheltávolítást a nemi diszfória kezelése céljából, de orvosok és kutatók számoltak be arról, hogy a műtéteket ilyen célból elvégezték.

NAGYVILÁG

Címkék:

baseball cap, gender ideology, lmbtq