Messze van még a franciaországi üzemanyagár az elfogadhatótól

Messze van még a franciaországi üzemanyagár az elfogadhatótól

A vásárlóerő javítása érdekében a francia kormány év végéig megtartja a benzinár kompenzációt, sőt, még emelne is a jelenlegi összegen, de még így is túl sokba kerül az üzemanyag úgy, hogy a kompenzációhoz hozzájárul a legnagyobb francia olaj- és gázipari vállalat, a Total Energies is az általa üzemeltetett kutakon.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 25. 09:31

A francia kormány javítani kíván a lakosság vásárlóerején, ezért Bruno Le Maire pénzügyminiszter bejelentése alapján átdolgoznák a jelenleg érvényben lévő üzemanyagár kompenzációt. Szeptemberben és októberben a mostani 18 eurócent helyett 30, november 1-től december 31-ig pedig literenként 10 eurócent kedvezményt adnának az üzemanyag árából minden tankolásnál.

A miniszter hozzátette, hogy a TotalEnergies által közzétett közlemény értelmében az olajipari vállalat a saját benzinkútjain további 20 eurócent kedvezményt biztosítana literenként a tankolásnál szeptemberben és októberben, november 1-től az év végéig pedig 10 centet.

Bruno Le Maire számításai szerint a fent említett két kedvezmény összevonásával egyes benzinkutakon akár 1,5 eurós áron is lehet majd tankolni. Ez azonban még mindig túl drága a francia autósok számára.

A Le Figaro cikkéből kiderül, hogy a baloldal élesen bírálta a francia kormány javaslatát, Nicolas Sansu kommunista politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy a literenkénti 1,5 eurós ár szeptemberben még helytálló lehet, de az azt követő hónapokban a várható infláció miatt már nem. Charles de Courson centrista politikus ugyanakkor arra világított rá, hogy az összeadódott 50 centes árcsökkentés nem minden benzinkúton kerülne bevezetésre, csak a Total kutakon, azokból azonban vidéken nem sok van. Az Engedetlen Franciaország szintén nem ért egyet a kormány javaslatával, a baloldali párt helyette az üzemanyagárak befagyasztásában látja a megoldást.

Bár Franciaországban az utóbbi pár napban kicsit mérséklődtek az üzemanyagárak, még így is 2 euró körül mozognak az árak. Az autonews.fr által közzétett legfrissebb adatok szerint a literenkénti 18 eurócentes csökkentéssel a gázolaj 1,97 euróba kerül, az E10-es 95-ös benzin ára 1,89 euró, míg az E5-ös benzin litere 1,95 euróba kerül.

Marine Le Pen is reagált a kormány javaslatára, az ellenzéki politikus úgy véli, hogy a lakosságnak tartós megoldásra van szüksége, ami úgy lenne elérhető, hogy az alapvető fontosságú fűtőolaj, gáz, üzemanyag és villamos energia áfáját 5,5 százalékra csökkentik a jelenlegi 20 százalék helyett.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bruno le maire, france, petrol prices, purchasing power, total