Nagyvárosi jelenség az autók felgyújtása a rendőrfőnök szerint

A tisztviselő elárulta, hogy idén eddig több mint 200 autót gyújtottak fel a nagyvárosban. Az ilyen típusú bűncselekményeknek azonban csak a töredékét sikerült megoldani, a tavalyi évben mindössze 13 esetet oldottak meg a hatóságok.

NAGYVILÁG 2023. NOVEMBER 17. 09:49

Idén eddig több mint 200 autót gyújtottak fel több mint 800 ezer euró értékben a multikulturális Malmöben. Ez ugyan javulást jelent a 2017-es csúcshoz képest, amikor naponta átlagosan egy autót gyújtottak fel, ugyanakkor 2022-ben 100 ezer lakosra 70 autótűz jutott.

„Mintha valamiféle nagyvárosi jelenség lenne. De nem érezzük, hogy Malmöben mostanában tetőznének ezek az esetek. Inkább az autótüzek folyamatosan, egyenletesen növekvő számáról van szó”

– mondta Erik Aberg, a malmöi helyi rendőrség déli körzetének vezetője. Az autótüzek egy részét olyan fiatalok okozzák, akik valamilyen tiltakozó akciót hajtanak végre. De ez eléggé szétszórt. Sok esetben nincsenek egyértelmű minták – tette hozzá a tisztviselő.

A másik probléma, hogy csak nagyon ritkán ítélnek el valakit a bűncselekmények miatt. Tavaly mindössze 13 ügyet oldottak meg az egész déli régióban, miközben több száz autó semmisült meg városszerte.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, Svédországban a lövöldözések száma is toronymagasan van évek ót, a sok lövöldözés miatt a svéd vérkészletek gyorsan fogynak. A helyzet miatt Södermanland tartományban egy vércsoportból még hiány is kialakult.

Thomas Hylvander, az eskilstunai Mälar kórház vérközpontjának orvosbiológiai elemzője szerint a vér hiánya nem csak helyi probléma.

„A vérközpontok országszerte segítik egymást, ezért ez egy országos probléma. Mindenhol vannak lövöldözések. Több véradóra van szükségünk ahhoz, hogy Svédországban stabil maradjon az ellátás”

– mondta a férfi az állami televíziónak.

Nem tudjuk, mi fog történni most, hogy az országban megnövekedett a terrorfenyegetettség. Egyetlen vérellátó központ nem tud minden esetet kezelni, ha valami történne – tette hozzá.

NAGYVILÁG

Címkék:

illegal migration, migrant, sweden, terrorism