Nem kapott helyet az új francia kormányban a nemi erőszakkal vádolt miniszter

A május közepén kinevezett új francia kormányfő, Élisabeth Borne július 4- én, hétfőn tette közzé frissen alakult kormánya tagjainak nevét, van, aki maradt a posztján és vannak új nevek is. A közelmúltban a szolidaritási miniszter szexuális zaklatásától volt hangos a sajtó, Damien Abad ellen ugyanis ügyészségi nyomozás van folyamatban nemi erőszak kísérlete miatt, a politikus végül nem került be a Borne-kormányba.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. JÚLIUS 4. 13:35

Sok találgatás előzte meg az új francia kormány megalakulásának bejelentését, melyre július 4-én, hétfő délelőtt került sor. Amint arról a Le Figaro beszámolt, Élisabeth Borne és Emmanuel Macron két héttel a csúfos kudarccal zárult parlamenti választásokat követően tett pontot a kormányalakítás végére. Azt már korábban is tudni lehetett, hogy Gérald Darmanin belügyminiszter és Éric Dupond-Moretti igazságügyminiszter a posztján marad, ám több miniszter személyét is lecserélte a kormányfő.

Olivier Véran egykori egészségügyi minisztert tették meg kormányszóvivőnek, a csupán pár hete kinevezett Olivia Grégoire helyett. Ám az ideiglenes kormányszóvivő sem marad kormányközeli feladatok nélkül, ezentúl ő felel ugyanis a kis-és középvállakozásokért, a turizmusért és a kereskedelemért.

Szintén posztot váltott Clément Beaune uniós ügyekért felelős francia miniszter, aki ezután a közlekedési minisztériumot fogja vezetni.

Bár egy héttel ezelőtt még nem volt napirenden Marlène Schiappa korábbi állampolgárságért felelős miniszter visszatérése a francia kormányba, sajtóértesülések szerint ő lesz a felelős a szociális és szolidaritási gazdaságért, valamint a közösségi életért.

A kormányfő ugyanakkor menesztette a mindössze pár hete kinevezett szolidaritási minisztert, Damien Abad-t, aki az elmúlt időszakban azzal került reflektorfénybe, hogy több nő is nemi erőszakkal és szexuális zaklatással vádolta meg. Élisabeth Borne miniszterelnök június közepén azt mondta a minisztert ért vádakkal kapcsolatban, hogy nem volt tudomása róla, ám amennyiben bíróság elé kerül az ügy és bebizonyosodik, hogy Abad valóban bűnös, akkor nem maradnak el a következmények.

A következmények valóban nem maradtak el, a miniszter ugyanis nem kapott helyet az új francia kormányban, parlamenti képviselőként azonban a Nemzetgyűlés tagja marad Ain megye képviselője lesz a kormánypárt tagjaként, derül ki a Le Figaro cikkéből.

A volt szolidaritási miniszter ellen június 29-én indult meg az ügyészségi nyomozás, miután egy nő feljelentést tett ellene. Elmondása alapján a politikus 2010-ben egy partin bedrogozta és megpróbálta megerőszakolni. A politikus mindent tagadott, sőt, állítása szerint még csak nem is ismerte az őt megvádló nőt, de többen is hasonló történtekről számoltak be. A BFMTV-nek nyilatkozott egy másik áldozat is, aki arról beszélt, hogy 2013-ban Abad vele is erőszakoskodott.

A nő elmondta, hogy akkoriban az Unió egy Népi Mozgalomért elnevezésű politikai csoport Jeunes Populaires nevű ifjúsági szervezetének tagja volt és rendszeresen vett részt politikai találkozókon és rendezvényeken. Személyesen nem ismerte Damien Abad-t, de a férfi felvette vele a kapcsolatot a közösségi oldalakon és kezdetben politikai tartalmú üzeneteket küldött neki, majd találkozni akart vele. A nő beszámolt róla, hogy Párizsban egy étterembe vitte őt a politikus vacsorázni, majd onnan egy bárba mentek, ahol egy ital elfogyasztását követően elszédült és az érzékszervei is letompultak, a férfi feltehetően tett valamit az italába, amitől elkábult. Másnap reggel egy hotelszobában ébresztette a személyzet, a nő az ágyon feküdt, ruha nélkül. Elmondása alapján nehezen emlékszik vissza az éjszakára, de néhány dolog bevillant neki, arra pedig határozottan emlékszik, hogy Damien Abad is ott volt a szobában, az ágyban.

A nő által elmondott események rendkívül hasonlóak annak a nőnek a vallomására, amelyet a Médiapart nevű oknyomozó portál tett közzé néhány hete. A cikkben szereplő nő is arról számolt be, hogy miután a politikus társaságában megivott egy pohár pezsgőt, teljesen elvesztette a kontrollt, másnap reggel arra ébredt, hogy egy szállodai szobában fekszik fehérneműben és fájdalmai vannak.

A volt minisztert megvádló nő elmondása alapján a bárban történtek után soha többé nem találkozott a férfival és nem is beszélt még ezelőtt az esetről, az elmúlt hetekben a politikussal kapcsolatban megjelent cikkek győzték meg arról, hogy beszámoljon a vele történtekről.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

damien abad, france, minister removed, rape attempt