Nem mernek hazatérni az ukrán diplomaták

Az ukrán diplomaták egyre gyakrabban nem hajlandóak visszatérni Ukrajnába a sorozástól tartva.

NAGYVILÁG 2023. AUGUSZTUS 6. 14:01

Egyre több ukrán diplomata dönt úgy, hogy kiküldetése lejárta után nem tér haza külföldről, írja a Voice of Europe hírportál a Zerkalo nedeli ukrán lapra hivatkozva. Mint írják,

2022 eleje óta a diplomaták legalább 40-60 százaléka nem tért vissza a külföldi ukrán nagykövetségekről.

Tavaly az Egyesült Államokból mintegy húsz követségi és konzuli alkalmazottnak kellett volna visszatérnie Ukrajnába, de közülük csak egy ment haza. Néhány nagykövetségről pedig egyáltalán nem tért vissza senki.

A diplomaták döntését az anyagiak és a külföldön kialakult családi élet befolyásolják. De látják annak a több mint száz diplomatának a sorsát is, aki mégis visszatért Ukrajnába a hosszú távú külföldi kiküldetésekről: ők hónapok óta küzdenek, hogy állást találjanak a külügyminisztérium apparátusában.

„Ez demotiválja őket, megfosztva őket a karrierépítés lehetőségétől” – írja a lap.

Sok diplomata, akinek a családja külföldön van, ráadásul attól tart, hogy hazatérésük után nem tudnak majd hozzájuk utazni.

A másik fontos tényező pedig, amiért nem hajlandóak visszatérni Ukrajnába, a sorozástól való félelem.

Ukrajnában folyamatosan hívják be a hadköteles férfiakat, akik rövid kiképzés után szinte azonnal a fronton találhatják magukat.

Ráadásul, ahogy arról korábban a V4NA is beszámolt, bizonyos esetekben a sorozótisztek nem válogatnak az eszközök között, gyakran erőszakkal, egyenesen az utcáról, vagy a strandról hurcolják el a férfiakat.

NAGYVILÁG

Címkék:

diplomat, ukraine, war