Nemzeti alapú gyűlölet az utánpótlás meccsen Szarajevóban – videókkal

Nemzeti alapú gyűlölet az utánpótlás meccsen Szarajevóban – videókkal

Bosznia-Hercegovinában ismét nő a feszültség a nemzeti közösségek között. A szerb entitás napján lejátszották a Szerb Köztársaság himnuszát, emiatt Szarajevó tiltakozott. A napokban pedig egy utánpótlás labdarúgó meccsen horvát gyerekek azt skandálták a pálya széléről, hogy "öld meg a szerbet". Késes támadás is volt a bosnyák fővárosban.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 17. 10:23

Ragaszkodik a himnuszához a Boszniai Szerb Köztársaság

A Boszniai Szerb Köztársaság himnuszára hivatkozva senkit nem öltek meg, ellentétben viszont az Allahu Akbar kiáltással. Több ezer amerikai és európai ember vált az iszlám szélsőségesek áldozatává – jelentette ki Milorad Dodik. A boszniai szerb elnök szerint az Allahu Akbar kiáltás egyre többször hangzik el a balkáni országban. Dodik a távozó boszniai külügyminiszter Bisera Turkovic kritikáira válaszolt ezzel. A tárcavezető ugyanis kifogásolta, hogy lejátszották a boszniai szerbek himnuszát, az entitás napján, illetve, hogy ott az orosz elnököt is kitüntették.

A miniszter szerint az, hogy Dodik Putyinnak adta a legmagasabb kitüntetést, sérti az emberi tisztességet, és az orosz befolyás növekedését mutatja a régióban – írta Turkovic a Twitteren.

Milorad Dodik szerint ugyanakkor abban sincs semmi kivetnivaló, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság napja alkalmából kitüntetést adományozott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek. Szerinte ugyanis a hivatalos Moszkva az, amely tiszteletben tartja a szerb entitást, s a nemzetközi szerződést, amely alapján megalakult a mai Bosznia. Dodik feltette a kérdést, hogy miként lehet az, hogy a szankciós időkben egyes nagy európai országok növelték a kereskedelmi forgalmukat Oroszországgal, mégis ők vannak a “jók” oldalán, míg a boszniai szerbek a rosszfiúk?

Késes támadás, és nemzeti alapú gyűlölet az utánpótlás csapatok tornáján

A feszültség az elmúlt napokban tovább nőtt Szarajevóban. Helyi huligánok késekkel támadtak szerbiai junior labdarúgók szüleire. Egyikük súlyos sérüléseket szenvedett. A rettenetes támadás szombat este történt egy szarajevói tornán, amikor helyi huligánok könnygázzal, fáklyákkal és késekkel támadták meg kiskorú szerbiai fiúk szüleit. Az egyik fiú apját kétszer szúrták meg, a hátán és a lábán. Az eset egy hotel közelében történt.

A szerbiai Zvezdara csapat egy nemzetközi tornán vett részt a bosnyák fővárosban. A szülőknek sikerült a támadást kivédeniük, így az egyik huligán több ütést is kapott. A gyerekek nem sérültek meg, néhányan szerencsére a szobájukban tartózkodtak ez idő alatt. A rendőrség és a mentőszolgálat is a helyszínre érkezett. 9 feltételezett támadót őrizetbe vettek az egyenruhások. A sérült szülő egészségügyi állapota stabil.

De nem csak az utcán volt tapasztalható nemzeti alapú gyűlölet. Az utánpótláscsapatok meccsén a pálya szélén álló horvát gyerekek azt skandálták, “öld meg a szerbet”. A videón hallatszik, amint a spliti fiatalokat edzőjük kérdőre vonja. Azt kérdi tőlük, ki mondta nektek, hogy ezt énekeljétek? A horvát junior csapatot végül örökre eltiltották a tornán való további részvételtől, de nem szakították meg a meccset.

“Voltak olyan hangok, hogy szarajevói gyerekekről van szó, de ők nem azok. Ez egy horvátországi, spliti csapat. Az edzőjük elnézést kért mindezért, de nem engedjük meg az ilyen szélsőségeket. A továbbiakban nem fogadjuk őket ezen a tornán” – mondta Almir Prguda, a verseny szervezője.

A szarajevói nemzetközi futballtorna 15 éves fennállása alatt nem jegyeztek fel ilyen incidenseket, mint a mostaniak. Ami a szálloda előtti támadást illeti, a szervező úgy véli, hogy egy nagy hagyományokkal rendelkező tornát próbáltak valakik tönkretenni.

„A huligánok támadása esetében véleményem szerint valami beteges balkáni féltékenység állhat a háttérben, valaki szándékosan küldte őket, hogy elrontsák ezt a pompás összejövetelt. Valakit ez zavar” – mondta Prguda.

A bajnokság végül további incidensek nélkül folytatódott. A Zvezdara játékosai a későbbiekben még két meccset játszottak, és mindkettőt megnyerték.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bosnia, dodik, football, hooligans, putin, sarajevo