Óriási kamuhírnek dőlt be a közmédia

Óriási kamuhírnek dőlt be a közmédia

Felháborodott cikket közölt az egyik német közszolgálati sajtóorgánum, miután egy afrikai férfi arra utalt, hogy a szenzációs és forradalmi találmányát rasszizmus miatt nem karolták fel az országok. A hír futótűzként terjedt, de kiderült hogy az egész sztori hamis.

NAGYVILÁG 2022. SZEPTEMBER 20. 16:02

Németország néhány vezető hírcsatornáján körbejárt az a sztori, miszerint egy zimbabwei feltaláló olyan zöld energiát hasznosító találmányt készített, amely elektromos kábelek nélkül képes más eszközöket táplálni, és még a televíziót is képes „mikroszonikus” készülékké alakítani, amely kizárólag rádióhullámokból képes áramot termelni. Az afrikai származású férfi arra is utalt, hogy pusztán rasszizmus miatt nem karolták fel a forradalmi és zseniális találmányát.

A történet először az ARD Tagesschau című hírszolgáltatásában jelent meg, amely a közszolgálati műsorszolgáltató zászlóshajója. A híroldal azt állította, hogy valóban forradalmi találmányról van szó, amely megoldhatja akár a németországi energiaválságot is. Az ARD dél-afrikai tudósítójától, Jana Genth-től származó hír már az elejétől fogva tele volt gyanús elemekkel és a úgynevezett „bemutatóvideóban” azt is megpróbálták megmutatni, hogy pontosan hogyan is működik ez a szerkezet.

„Nos, a tévékészülék egy mikroszonikus eszköz, amely energiát termel. Még akkor is képes más dolgokat táplálni, amikor a tévé ki van kapcsolva” – állította Maxwell Chikumbutso, az állítólagos feltaláló.

A férfi állítása szerint amerikai kutatók megerősítették, hogy a találmánya működik, a tudósító pedig mindenféle ellenőrzés nélkül lehozta a sztorit, később ezt el is ismerte. Nem vettem fel a kapcsolatot az Egyesült Államokból származó tudósokkal, akiknek Maxwell Chikumbutso szerint tesztelniük és igazolniuk kellett volna az állítólagos találmányát.

A Tagesschau – miután kiderült, hogy bedőltek egy csalónak – mindenféle korrekció vagy magyarázat nélkül egyszerűen törölte a cikket. Ekkorra azonban már futótűzként terjedt a riport a német sajtóban, átvette például a Deutsche Welle, egy másik, szintén adófizetők által finanszírozott médiaóriás is. A Deutsche Welle odáig ment, hogy azt állította, hogy a találmány mögött álló technológiát már használják, de nem szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy hogyan és hol. A sajtóorgánum szintén magyarázat vagy helyreigazítás nélkül törölte a cikket mindössze egy nappal a megjelenése után.

NAGYVILÁG

Címkék:

fake news, germany