Őrült pálfordulások Joe Biden véleményében a tiltott fegyverről

Őrült pálfordulások Joe Biden véleményében a tiltott fegyverről

Az Egyesült Államok hivatalosan is bejelentette, hogy az újabb brutálisan drága fegyvercsomagjában kazettás lőszerek is lesznek, amelyek Ukrajnát segítik majd az ellentámadásban. Ezt az alattomos fegyvert azonban több mint száz ország betiltotta egy közös egyezmény keretében. Amit most szükségesnek gondol az amerikai elnök, az ellen korábban hevesen tiltakozott.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JÚLIUS 8. 10:53

A Washington Post amerikai hírlap emlékeztet arra, hogy Joe Biden korábban a lehető leghatározottabban ellenezte a kazettás lőszerek bevetését háborús területen. Ezek a fegyverek ugyanis rendkívül alattomosak, és egyetlen csapással rengeteg embert képesek meggyilkolni, hiszen egy nagy bombában több kisebb fegyver lapul, így nagy területen képesek pusztítani, miután ledobták a levegőből.

Biden az 1980-as években kemény kritikát fogalmazott meg Menachem Begin akkori izraeli miniszterelnökkel szemben. Abban az időben Izrael Libanonban harcolt a palesztin gerillák ellen, akik évek óta bombázták az észak-izraeli közösségeket. Izrael inváziója éles nemzetközi bírálatokat és tiltakozást váltott ki. A jelentések közepette, amelyek szerint Izrael kazettás bombákat használt Libanon lerohanása során, egyes demokraták odáig mentek, hogy az Izraelnek nyújtott segélyek leállítását szorgalmazták.

Joe Biden akkor azt mondta, hogy Izrael egyértelműen megsértette a megállapodást. Azt javasolta, hogy az Egyesült Államok olyan választ adjon erre, amely a jövőben megakadályozza, hogy ilyen fegyvereket vessenek be.

Később, a 2006-os második libanoni háború idején, amikor Izraelt ismét kazettás bombák bevetésével vádolták (ezúttal a Hezbollah gerillái ellen), az akkor még szenátor Biden már ellenezte azt a törvényjavaslatot, amely megtiltotta volna a kazettás bombák használatát lakott területeken.

2022-ben azonban a Biden-adminisztráció már úgy gondolta, hogy az ilyen fegyverek használata súlyos háborús bűnnek számít.

Most az Egyesült Államok elnökeként rendkívül nehezen meghozott döntésnek nevezte azt, hogy engedélyezte a kazettás lőszerek szállítását Ukrajnába.

A demokraták között egyébként nincs egyetértés a kazettás lőszerek használata kapcsán. Robert F. Kennedy Jr., a demokraták elnökjelöltje például erősen ellenezte Joe Biden döntését: „ezek olyan borzalmas lőszerek a polgári lakosság számára, hogy több mint száz nemzet írt alá nemzetközi egyezményt a betiltásukról” – írta a közösségi oldalán.

A képviselőházi demokraták gyorsan kiálltak az ellen, hogy Biden kazettás bombákat adjon, 19 aláíró egy közös nyilatkozatban azt írta:

A valóság az, hogy nincs olyan, hogy biztonságos kazettás bomba – és ezek használata vagy felhasználásra történő átadása árt a veszélyes lőszerek felszámolására irányuló globális erőfeszítésnek, és rossz útra visz minket. A kazettás bombák alkalmazásának amerikai története – különösen a Délkelet-Ázsiában a civileknek okozott hosszú távú károk öröksége – meg kell, hogy akadályozzon bennünket abban, hogy megismételjük múltunk hibáit.

Hozzátették, hogy továbbra is támogatják Ukrajna védelmét, „a támogatás azonban nem követeli meg, hogy aláássuk az Egyesült Államok vezető szerepét az emberi jogok védelmében világszerte, hogy lehetővé tegyük a válogatás nélküli károkozást, amely csak tovább veszélyezteti az ukrán civileket, vagy hogy eltávolodjunk a konfliktusban részt vevő európai partnerektől, akik aláírták a kazettás bombák elleni ENSZ-egyezményt” – fogalmaznak a demokrata politikusok, akik így folytatták:

A Fehér Ház bejelentése ellentétes a Kongresszus által az ilyen fegyverek átadására vonatkozó korlátozásokkal, és súlyosan aláássa erkölcsi vezető szerepünket. Aláhúzza, hogy milyen sok munka áll még előttünk, hogy az Egyesült Államokat a nemzetközi közösséghez csatlakozva a kazettás bombák használatának betiltására sürgetjük

– olvasható a Biden-adminisztrációnak szánt hivatalos állásfoglalásban, amelyet a Breitbart amerikai hírportál szemlézett.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

cluster bomb, joe biden, ukraine, usa