Pár hónapon belül megállapodhat egymással Koszovó és Szerbia?

Pár hónapon belül megállapodhat egymással Koszovó és Szerbia?

Optimistán nyilatkozott a Pristina és Belgrád közötti párbeszédről és egy esetleges megállapodás lehetőségéről a koszovói miniszterelnök. Albin Kurti szerint erre akár már pár hónapon belül sor kerülhet. A szerb elnök ugyanakkor már nem ilyen derűlátó, szerinte lassabb, s kisebb lépésekkel kellene haladni, s nem egymásra erőltetni a másik akaratát. Aleksandar Vucic úgy véli a nyugati hatalmakat semmi más nem érdekli, csak Koszovó függetlensége, s az oroszok elleni szankciók.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 19. 15:59

A nyugatban bízik a koszovói miniszterelnök

Albin Kurti szerint a két fél megállapodásához az kell, hogy Belgrád távolodjon el Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök politikájától. A koszovói kormányfő a svájci Blick napilapnak nyilatkozott a Davosi Világgazdasági Fórum alatt. A miniszterelnök elmondta: az a baj, hogy Szerbia egyre közelebb kerül Oroszországhoz, és az orosz államfő – szerinte – fel akarja hevíteni a konfliktust Koszovóval.

„Bizakodó vagyok, hogy Belgráddal néhány hónapon belül megszülethet a megállapodásunk. Persze ehhez az kell, hogy meglegyen az erre irányuló akarat. Szükséges még ehhez a demokratikus nyugat, az Európai Unió, a NATO, az Amerikai Egyesült Államok és Nagy-Britannia támogatása is. Én kifejeztem a szándékomat erre. De egy megállapodáshoz két félre van szükség”

– nyilatkozta az albán politikus.

kép: Facebook

Diplomáciai hadjárat a Balkánon

Úgy tűnik a nyugati hatalmak is rövid időn belül be akarják fejezni a konfliktust a két fél között. Az EU és az USA megbízottjai szinte heti rendszerességgel járnak Belgrádba és Pristinába, hogy egyeztessenek a felekkel. A mostani hétvégén is sor kerül egy ilyen konzultációra a koszovói és a szerb államvezetés, valamint a nemzetközi közösség között.

Vladimir Bilcik, az EP szerbiai jelentéstevője a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, elengedhetetlen, hogy kompromisszumos megoldás szülessen a két fél között, s nem lehet, hogy az egyik oldal mindent megkapjon, míg a másik semmit. Kiemelte: Pristinának teljesítenie kell a korábbi vállalásait, így meg kell alakítsa a Szerb Községek Közösségét is.

Szerbia európai útjához 3 feltétel szükséges, ezek a reformok, a Pristinával való dialógus és az, hogy csatlakozzon Belgrád az EU Oroszország elleni szankciós politikájához – tette hozzá az uniós politikus, aki január 26-án kétnapos belgrádi látogatásra érkezik.

Az Európai Parlament közben szerdai határozatában is arra szólította fel Szerbiát, hogy hangolja össze a külpolitikáját Brüsszellel, azaz vezessen be szankciókat Moszkvával szemben. Ha ez megtörténik akkor lehet folytatni a csatlakozási tárgyalásokat az EU és Szerbia között.

Vucic: képmutató az EU

A svájci Davosban tartózkodó Aleksandar Vucic szerb elnök szerint a nyugati hatalmakat semmi más nem érdekli, csak Koszovó függetlensége és a szankciók. Az államfő azt mondta, az egyik legnehezebb év áll a szerbek előtt, szinte sorsdöntő. Úgy értékelte, a Szerbia külpolitikájának az EU-val történő összehangolásáról szóló EP-határozat képmutató, a Koszovóval kapcsolatos rész pedig még annál is rosszabb.

„Itt senki sem akar már mást látni vagy hallani, nincs is más látószög, csakis a független Koszovó, valamint az oroszok elleni büntetőintézkedések érdeklik őket. Nincs ellenvetés”

– szögezte le újságíróknak Vucic.

A szerb köztársasági elnök a nyilatkozatában reagált a koszovói kormányfő felvetésére is, miszerint hamarosan megtörténhet a megállapodás a két fél között. Mint fogalmazott, a megegyezéshez nem kell ennyi idő, az akár már holnap megszülethet. Ehhez mindössze az kell, hogy Albin Kurti adja fel az elszakadásról szőtt elképzeléseit.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

bilcik, eu, kosovo, kurti, serbia, vucic