Párizs baloldali vezetése jogtalanul avatkozott be a francia külügyekbe

A párizsi közigazgatási fellebbviteli bíróság ítélete alapján a városvezetés jogtalanul támogatta minden évben az egyik migránsmentő civil szervezetet, mivel a helyi hatóság ezzel beavatkozott Franciaország külpolitikájába.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 6. 16:16

Meglepő döntést hozott a párizsi közigazgatási fellebbviteli bíróság március 3-án, ugyanis megállapította, hogy jogszerűtlen az a pénzbeli támogatás, amit a szocialista városvezetés adott az SOS Méditerranée nevű, migránsokat segítő civil szervezet számára, ezért jogilag megszünteti azt, derül ki a Le Parisien cikkéből.

A támogatást a baloldali városvezetés soha nem rejtette véka alá, épp ellenkezőleg, Anne Hidalgo főpolgármester tavaly novemberben elégedetten adott róla hírt a Twitteren, azt írva, hogy büszke rá, hogy Párizs a megalakulása óta támogatja az SOS Méditerranée France nevű szervezetet, amely életeket ment.

Jordan Bardella jobboldali képviselő ezzel kapcsolatban a Twitteren megjegyezte, hogy miután 50 százalékkal megemelte a párizsi ingatlanadót, Anne Hidalgo 100 000 eurós támogatást jelentett be az SOS Méditerranée nevű szervezetnek, amely az embercsempészek cinkosa. A jobboldali politikus szerint a párizsi főpolgármesternek nincsenek sem erkölcsi, sem anyagi korlátjai a tömeges bevándorlás támogatásában.

A Párizsi Városi Tanács évek óta támogatja a civil szervezetet, a bíróság által jogtalannak ítélt és megszüntetett finanszírozás a 2019-es évben nyújtott pénzösszegre vonatkozik. A baloldali vezetésű Párizs abban az évben is 100 000 eurót utalt az NGO-nak, amin rendkívül felháborodott az olasz jobboldal, különösképp Matteo Salvini akkori belügyminiszter. A szocialista Anne Hidalgo tovább fokozta a feszültséget azzal, hogy a pénzösszegen túl kitüntette egy másik civil szervezet humanitárius hajójának kapitányait, akik ellen Olaszországban per folyt az illegális bevándorlás segítése miatt.

A párizsi közigazgatási fellebbviteli bíróság azzal indokolta döntését, hogy egy helyi hatóság nem hagyhatja figyelmen kívül Franciaország nemzetközi kötelezettségvállalásait, és anyagi támogatással nem foglalhat állást egy konfliktusban vagy egy politikai jellegű nemzetközi vitában, továbbá nem avatkozhat be Franciaország külpolitikájába.

A bíróság döntésére reagált a Twitteren Grégore de Fournas, a Nemzeti Tömörülés párt Gironde megyei képviselője. A jobboldali politikus azt írta, hogy jogi eljárást fog indítani a megyei tanács ellen, mivel Gironde megye is támogatja az SOS Méditerranée szervezetet, 50 000 euróval.

A párizsi városvezetés egyelőre nem kommentálta a történteket, a civil szervezet azonban közleményt adott ki, melyben felhívják rá a figyelmet, hogy a tengeren történő mentés nem politikai, hanem humanitárius akció, olyan erkölcsi és jogi kötelezettség, amelyet nemzetközi egyezmények garantálnak.

A civil szervezet komoly aggodalmát fejezi ki a párizsi közigazgatási fellebbviteli bíróság döntése miatt, amely visszavonta a párizsi városi tanács 2019-es támogatását, hozzátéve, hogy komolyan fontolóra veszik, hogy fellebbezést nyújtsanak be az ítélet ellen az Államtanácsnál.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

anne hidalgo, cancelled subsidies, france, justice, paris, sos méditerranée