Párizsban újra megugrott a bűnözés, egyre több a betörés és az erőszak

Párizsban újra megugrott a bűnözés, egyre több a betörés és az erőszak

A rendőrkapitányság sajtóközleménye alapján újra megnövekedett a bűnözés a francia fővárosban. 2022 első negyedévében a betörések száma elérte a pandémia előtti időszakban mért adatokat, és egyre több a szexuális és családon belüli erőszak is.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 23. 16:17

A francia fővárosban 2022 első negyedévében meredek emelkedést mutatnak a bűnözési mutatók, a prefektus által kiadott sajtóközlemény szerint Párizsban a betörések száma visszatért a koronavírus járvány előtti szintre, a szexuális, valamint a családon belüli erőszakos cselekedetek száma szintén növekszik.

A témáról beszámoló Le Parisien kitér rá, hogy a rendőrség a 2019-es évet vette referencia évnek, mivel 2020-ban és 2021-ben a pandémia nagy mértékben befolyásolta a bűnözési mutatókat is.

A statisztikák azt mutatják, hogy bár Párizsban a bűnözés 2022 első negyedévében emelkedő tendenciát mutat 2021 azonos időszakához képest, a legtöbb elmarad a 2019-ben mért adatoktól. A lap példaként kiemeli a szándékos testi sértést, az ilyen jellegű támadások száma idén az első negyedévben 17,9 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest, de 7,4 százalékkal elmarad a 2019-es adatoktól. A dokumentumból az is kiderül, hogy Párizs látogatottsága visszatért a koronavírus járvány előtti időkhöz, 2022-ben eddig mégis 877-tel kevesebb áldozata volt a bűnelkövetőknek, mint 2019-ben.

Két adat azonban látványosan megugrott a világjárvány és az azzal járó karantén előtti időkhöz képest, egyre több a családon belüli erőszak és a szexuális erőszak a francia fővárosban. A családon belüli erőszak 2019 és 2022 között 45 százalékkal nőtt Párizsban, a szexuális erőszak pedig 25,2 százalékkal. 2021 és 2022 között 27,6 százalékkal több családon belüli erőszak volt Párizsban és 39,4 százalékkal több szexuális erőszak. A prefektúra ezt azzal magyarázza, hogy egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a hatóságok arra, hogy az áldozatok elmondhassák, hogy mi történt velük és egyre több lehetőség van a segítségnyújtásra is.

A cikkből az is kiderül, hogy a francia fővárosban meredeken megemelkedtek a kábítószerek fogyasztásával vagy árusításával kapcsolatos bűncselekmények is, 2021 azonos időszakával összehasonlítva 21,5 százalékkal nőtt, 2019-hez képest pedig 37,2 százalékkal. A jelentés kitér a világ leghíresebb sugárútján, a Champs-Elysées-n, valamint az Eiffel-torony lábánál lévő Mars-mezőn és a Szajna túlpartján lévő Trocadéro téren tevékenykedő illegális utcai árusokra is, ők 14,9 százalékkal vannak többen.

Párizs belvárosában valóban szemmel láthatóan megugrott a bűnözés az utóbbi időkben. Ahogy a koronavírus lecsengésével párhuzamosan visszatértek a turisták a francia fővárosba, szinte azonnal megjelentek a rájuk specializálódott csalók és tolvajok is. A belvárosi 7. kerület polgármestere, Rachida Dati idén áprilisban azt kérte a hatóságoktól, hogy az Eiffel-torony tőszomszédságában lévő Mars-mező nevű közparkot éjszakára zárják be, mert sötétedés után nem biztonságos a környék.

Az intézkedésre nem került sor és a turisták számának megemelkedésével egyenes arányban megsokasodtak a csalók és illegális árusok is, akik mind a turisták becsapására utaznak és egyre több a bűncselekmény is.

Amint arról hírügynökségünk korábban beszámolt, sok esetben magukat kiskorúnak mondó, de valójában 18 év feletti migránsok az elkövetők, akikkel rendszeresen meggyűlik a rendőrség baja. A Synergie-Policiers nevű rendőrszakszervezet számolt be róla a Twitteren, hogy az elkövetők olyan nagykorú migránsok, akik engedély nélkül tartózkodnak Franciaországban, azaz illegális bevándorlók. Bejegyzésükből az is kiderül, hogy a rendőrség napi szinten szembesül a kábítószerfüggő, rendkívül erőszakos elkövetőkkel, akik büntetlenül hajtják végre Párizsban az ilyen jellegű támadásokat.

NAGYVILÁG

Címkék:

burglary, crime, france, increase, marital abuse, paris