Rekordmennyiségű villamos energiát importált Svédország

Az áramkimaradások elkerülése érdekében az északi országnak a téli csúcsterhelés során annyi energiát kellett importálnia, mint amennyit a három atomerőműve képes lenne megtermelni.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 4. 14:25

A svéd villamosenergia-rendszer karácsony előtt érte el a csúcsterhelését, amikor nem fújt a szél, az ország két atomerőművét karbantartások miatt leállították, a fogyasztók pedig a szokásoknak megfelelően sok energiát fogyasztottak.

December 16-án kilenc és tíz óra között a tél legmagasabb villamosenergia-fogyasztását érték el, ebben az időszakban elérte a 23 900 MW-ot, ami jelentősen alacsonyabb volt, mint az előző tél 25 600 MW-os csúcsterhelési órája.

A tél előtt a Svenska kraftnät üzemeltető arra figyelmeztetett, hogy az átmeneti áramhiány, és az azt követő áramkimaradások valósággá válhatnak. Ez azonban nem következett be, éppen azért, mert a svéd háztartások és vállalatok a rekordmagas árak miatt erőteljesen csökkentették áramfogyasztásukat.

Svédország a téli időszakban 147 órán át, azaz hat napnak megfelelő ideig volt nettó importőr, ami meghaladta az előző téli szezon 140 órás értékét. Bár a nettó importált órák száma majdnem azonos volt, az ez idő alatt vásárolt mennyiség 142 GWh volt – a tavalyi téli 87 GWh-hoz képest.

Az ország az elhibázott energiapolitikának köszönhetően kényszerült az energia behozatalára, ugyanis a szociáldemokraták mindenáron ki akarták vonni az atomenergiát a villamosenergia-rendszerből, és megújulókkal helyettesíteni a kieső kapacitásokat. Azonban a döntéshozók nem számoltak azzal a ténnyel, hogy a megújuló kapacitások korántsem olyan stabilan termelnek energiát, mint az atomerőművek.

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, nuclear energy, sweden