Republikánus jelölteket fenyegetnek a szélsőségesek

Két republikánus jelöltet is halálosan megfenyegettek az elmúlt időszakban, az egyiknek azt mondták, hogy elevenen megnyúzzák, majd a holttestét megetetik a családjával, a másik jelöltnek pedig belőttek a szülei otthonába.

NAGYVILÁG 2022. NOVEMBER 5. 17:08

Egy 21 éves Illinois államban élő férfi, Scott Lennox a múlt héten egy hangüzenetet hagyott Darren Bailey republikánus kormányzójelölt telefonján, amelyben azzal fenyegetőzött, hogy élve megnyúzza Baileyt, és megeteti a családjával miközben a férfi még él, és sikoltozik a fájdalomtól.

Lennox múlt pénteken egy chicagói bárban heves vitába keveredett barátaival Bailey kampányhirdetései miatt, ami feldühítette a férfit, és feltehetőleg ez vezetett a fenyegető hangüzenethez – állítják az ügyészek. Lennox a hangüzenetben „egy rasszista fehér sz*rdarabnak” nevezte Baileyt, majd pedig azt állította, hogy tudja a jelölt lakcímét. „Őszintén szólva, ha nem öli meg magát, én fogom. Tudja mit? Tudom, hogy hol lakik. Tudom, hol alszik. Tudom, hol alszanak a gyerekei. És tudom, hogy melyik iskolába járnak”

– mondta Lennox, hozzátéve, hogy azt is tudja, a jelölt rokonai melyik iskolákban dolgoznak. A jelölttel és a családjával kapcsolatban álló iskolákat a fenyegetések után elkezdték kiemelten őrizni, a rendőrség pedig extra biztonsági intézkedéseket is hozott Bailey és családja védelme érdekében, és azt tanácsolták neki, hogy kerülje a nyilvános szerepléseket.

Lennox az őrizetbe vétele után elismerte, hogy ő hagyta a fenyegető hangüzenetet.

A kormányzójelölt Bailey nyilatkozatot adott ki az eset kapcsán, amiben leírta, hogy „a megosztó, gyújtogató és félrevezető retorika gyűlöletet szít államunkban, mivel egyesek megpróbálják politikai ellenfeleiket veszélyes fenyegetésnek bélyegezni. Akár egyetértünk, akár nem, mindannyian amerikaiak vagyunk. Imádkozom, hogy ez a fiatalember megkapja a segítséget, amire szüksége van. Össze kell fognunk államunkat, és harcolnunk kell minden ember biztonságáért és jólétéért”.

Susana Ortiz, a Cook megyei körzeti bíróság bírája nemrég 75 ezer dollárban állapította meg Lennox óvadékát, és elrendelte, hogy nem léphet kapcsolatba Bailey környezetével és magával a jelölttel sem.

Azonban nem ez volt az egyetlen eset, amikor egy republikánus jelölt és családja testi épségét fenyegették. A hatóságok a múlt hónapban Pat Harrigan republikánus kongresszusi képviselőjelölt szüleinek otthonában történt lövöldözést is vizsgálják. Sajtóinformációk szerint az FBI is bekapcsolódott a nyomozásba.

Harrigan kampánymenedzsere elmondta, hogy egy gyanúsított belőtt az észak-karolinai Hickoryban lévő házba, ahol Harrigan 3 és 5 éves lányai gyakran töltik az éjszakákat. Szerencsére sem Harrigan, sem a gyerekek nem tartózkodtak a házban a lövöldözés idején.

Harrigan Jeff Jackson demokrata szenátor ellen indul az állam 14. kongresszusi körzetében, és nemrég kiadott nyilatkozatában azt mondta, hogy ellenfele politikája „növekvő inflációhoz, gazdasági csődhöz és elszabadult bűnözéshez és politikai erőszakhoz vezetett”.

„Az én küldetésem egy jobb gazdaság, kevesebb infláció és biztonságos utcák. Egy golyó és halálos fenyegetések nem elégségesek ahhoz, hogy letérítsenek erről a küldetésről” – tette hozzá a republikánus jelölt.

Tommy Cromie, a Jackson-kampány szóvivője elmondta, „teljes mértékben támogatjuk a bűnüldöző hatóságokat az eset kivizsgálásában, és úgy véljük, hogy minden szabálysértést a törvény erejéig üldözni kell.

A republikánus jelölt egyébként a Fox Newsnak elmondta, hogy a kampányrendezvényeken már golyóálló mellényt is visel, mert a kampány annyira eldurvult, hogy több halálos fenyegetést is kapott. A bűnüldöző szervek, köztük a belbiztonsági minisztérium és az FBI pénteken közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztettek, hogy a politikai jelöltek, a választási tisztviselők és a lakosság fokozottan ki van téve az erőszak kockázatának.

A félidős választásnak kiemelt jelentőséget tulajdonítanak, mert a többségi párt meghatározhatja, hogy ki vezeti a fontos kongresszusi bizottságokat. Az elnök sokkal nehezebben tudja teljesíteni a programját, ha nem a saját pártja van többségben a kongresszusi testületben.

NAGYVILÁG

Címkék:

democrats, elections, republicans, united states of america