Rettegnek a téltől Nyugat-Európában

Rettegnek a téltől Nyugat-Európában

Az önkormányzati vállalkozásokat tömörítő szövetség vezetője szerint "horrortélre" kell számítani, ami még a koronavírus-járványnál is érzékenyebben érinti majd az embereket.

NAGYVILÁG 2022. JÚLIUS 3. 13:19

Németországban „horrortélről” beszélnek

Drasztikus előrejelzést készített Németországban az Önkormányzati Vállalkozások Szövetsége. A cégeket tömörítő szövetség vezetője szerint a gázhiány okozta következmények nagyobbak lesznek, mint a koronavírus-járvány idején felmerült problémák.

„Ha nem érkezik több gáz Oroszországból, a vállalatok kénytelenek lesznek teljesen vagy részben leállni, és a gazdaság megbénul. Az orosz nyersanyag nélkül télen komoly gondjaink lesznek. Ez rosszabb lesz, mint a világjárvány”

– jelentette ki egy lapinterjúban Ingbert Liebing, aki szerint a németek eddig könnyen megúszták az energiaárak drasztikus emelkedését, mert a közszolgáltatók már korábban megvásárolták az olcsóbb energiahordozót. A szakember megjegyezte ugyanakkor, hogy az igazán nagy drágulás még csak most következik, az előttünk álló hónapokban már a fogyasztók pénztárcája is jelentősen megérzi majd, mekkora a baj – vélekedik Liebing.

Kitért arra is, hogy mivel a gáz kereskedelmi ára jelenleg ötször magasabb, mint a korábbi években, a gáz „jövőre még az ideinél is drágább lesz a végfelhasználók számára”. Mindenütt gyorsan emelkedő energiaköltségekkel kell ugyanis számolni.

Liebing úgy véli, hogy a gázszolgáltatók lesznek az elsők, akik bajba kerülnek, hiszen ők kötelesek a gázt meghatározott feltételek mellett szállítani. De sem a magánháztartások, sem a kereskedelmi fogyasztók nem tudják kifizetni az ötszörös árat.

Írországban a miniszterelnöknek kell felhívni a figyelmet a spórolásra

De nem csak Németországban tartanak a téltől. Írország miniszterelnöke nemrég közölte a lakossággal, hogy nehéz télnek néznek elébe, mivel az energiaellátás Európa-szerte csökkenni kezd. Micheál Martin figyelmeztetése akkor hangzott el, amikor az Európai Parlament jóváhagyta a szén-dioxid-kibocsátási szabályok további szigorítását. A kormányfő határozottan kijelentette azt is, hogy

a lakosságnak jelentős további nehézségekkel kell szembenéznie, de a kormánya a közeljövőben nem fog lépéseket tenni a probléma enyhítésére, mert fél az infláció súlyosbodásától.

Helyette inkább az őszre elkészülő költségvetési tervezetben szerepelhet néhány enyhítő intézkedés. A lakosság azonban egyre türelmetlenebb a kormánnyal és a közszolgáltatókkal szemben, mert egyszerűen már most is képtelenek lépést tartani a folyamatosan emelkedő árakkal, őszig pedig további áremelkedések várhatók. A helyzetet tovább rontja, hogy az Eurostat nemrégiben közzétett adatai szerint Írország már az infláció előtt is az Európai Unió második legdrágább államának számított.

Borúsan látják a közeljövőt a legnagyobb francia energiaszolgáltatók

Franciaországban is arra számítanak, hogy az emberek és a vállalkozások is nehezen fogják átvészelni a telet. A három legnagyobb francia energiatermelő vállalat vezetői szerint Oroszország és Európa szankciós háborúja miatt a franciáknak sürgősen vissza kell fogniuk energiafogyasztást, mert ellenkező esetben Franciaország rendkívüli módon kiszolgáltatottá válik télre. Catherine MacGregor az Engie, Jean-Bernard Lévy az EDF és Patrick Pouyanné a TotalEnergies áramszolgáltatók vezetői egy közös közleményben hangsúlyozták, hogy a növekvő energiaárak minden franciát fenyegetnek. Hozzátették, hogy ha még most nyáron cselekedni tudnak, az lehetőséget nyújt felkészülni a közelgő télre, különös tekintettel a gáztartalékok megőrzésére.

„Ezért tudatosságra, illetve kollektív és egyéni fellépésre buzdítunk. Mindenki változtasson az életmódján és haladéktalanul korlátozza az áram, a gáz és a kőolajszármazékok fogyasztását”

– olvasható a közleményben, amelyben azt is hangsúlyozzák, hogy európai szinten is cselekedni kell.

 

NAGYVILÁG

Címkék:

energy crisis, europe, france, germany, ireland