Sikkasztás miatt őrizetbe vették a filmrendezőt, aki mellesleg lelkes rendőrellenes aktivista

Pár nappal a rendező lakásán tartott házkutatást követően őrizetbe vették a férfit, aki a vád szerint hatalmas összeget sikkasztott el. A rendező rendszeresen kiáll a rendőri erőszak ellen és rasszizmus-ellenes megmozdulásokon, hogy igazságot követeljen, korábban azonban többek között emberrablásért is elítélték.

NAGYVILÁG 2021. FEBRUÁR 11. 17:19

Őrizetbe vette a rendőrség a színes bőrű francia filmrendezőt, Ladj Ly-t. A vád ellene pénzmosás, sikkasztás és a társadalmi javakkal való visszaélés. Ladj Ly a 72. cannes-i filmfesztivál nagy felfedezettje, a francia külvárosokban tapasztalható rendőri erőszakról készített Les misérables (A nyomorultak) című első játékfilmjével megnyerte a zsűri díját 2019-ben.

A 20 minutes hírportál értesülései alapján a rendezővel kapcsolatban még tavaly év elején kezdtek el nyomozni a hatóságok, miután a pénzügyminisztérium égisze alá tartozó Tracfin adócsalás-, pénzmosás- és terrorizmus-finanszírozás- elleni hírszerző szolgálat felfigyelt a férfi gyanús pénzügyi tranzakcióira különféle offshore cégekkel. A történtekről beszámoló Le Parisien napilap értesülései szerint nem kevesebb, mint 200 000 eurót sikkasztott el Ladj Ly, ezért az általa alapított Cité des Arts Visuels nevű egyesület székhelyén és a rendező otthonában is házkutatást tartott a rendőrség január végén. Bár az egyesület nemes célokat szolgál, ugyanis az égisze alatt működő Kourtrajmé iskola ingyenes filmművészeti képzést biztosít kortól és képzettségtől függetlenül, vezetője és alapítója, Ladj Ly mégsem olyan jótét lélek, mint amilyennek mutatta magát.

A rendőrség most azt próbálja kideríteni, hogy az egyesületnek juttatott támogatások egy részét nem költötték-e az alapszabállyal kapcsolatos tevékenységtől eltérő dolgokra. Azt is vizsgálják továbbá, hogy a pénzügyi visszaélésekben milyen szerepe volt az egyesületet alapító filmrendezőnek és fivérének. A fivérek jogi képviselője, Julia Minkowski szűkszavúan csak annyit nyilatkozott a sajtónak, hogy ügyfelei tagadják, hogy bűncselekményt követtek volna el.

A Le Parisien információi alapján a Ladj Ly által alapított filmművészeti iskola tavaly októberben aláírt egy megállapodást a Netflix-szel, ennek értelmében ingyenes, mindenki számára elérhető képzést biztosítanak, melyet részben állami, részben magánbefektetők által nyújtott anyagi támogatásból finanszíroznak. A Netflix ezen felül három kisfilm elkészítését is finanszírozza, melyeket az iskola által kiválasztott tanulócsoportok készítenek el.

A napilap azt is kiderítette, hogy Ladj Ly-nek korábban már meggyűlt a baja az igazságszolgáltatással. 2011. március 2-án ugyanis három év börtönbüntetésre ítélték emberrablás és jogtalan fogvatartás miatt.

A filmrendező azonban nem csak a filmes szakmában elért sikereinek köszönheti ismertségét Franciaországban. Rendkívül jó viszonyban van az egyik legismertebb aktivistával, Assa Traoré-val, aki a francia George Floyd-ként is emlegetett, 2016-ban rendőri intézkedést követően elhunyt visszaeső bűnöző, Adama Traoé nővére. Assa Traoré minden létező alkalmat megragad arra, hogy tüntetést vagy egyéb megmozdulást szervezzen, ahol szidhatja a rendőröket és előadhatja rasszista-ellenes nézeteit.

2020 júniusában is együtt vettek részt Párizs 10. kerületében egy sajtótájékoztatón, ahol a rendező filmtanodájának hallgatói által készített, Adama Traoré-t ábrázoló gigantikus falfestmény előtt Ladj Ly az igazságszolgáltatásról beszélt és arról, hogy milyen méreteket ölt a rendőri erőszak. Elmondása alapján több mint húsz éve filmezi a kerületében előforduló rendőri erőszakot, hozzátéve, hogy fontosnak tartja, hogy kiderüljön az igazság és reméli, hogy az igazságszolgáltatás teszi majd a dolgát.
 

NAGYVILÁG

Címkék:

assa traoré, embezzlement, france, ladj ly