Szélsőbalos aktivisták zavarták meg a jobboldali politikai rendezvényt – videó

Szélsőbalos aktivisták zavarták meg a jobboldali politikai rendezvényt – videó

Több száz antifasiszta aktivista próbálta megzavarni a legnagyobb francia ellenzéki párt rendezvényét, végül a rendőröknek kellett beavatkozniuk. Egyikük egy házi készítésű bomba miatt elvesztette a hallását.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 28. 15:11

Szélsőbalos aktivisták és rendőrök között alakult ki dulakodás azon a politikai rendezvényen, amit a Nemzeti Tömörülés elnöke, Jordan Bardella szervezett a franciaországi Rennes melletti településen, Bruz-ben. A rendezvény kezdete előtt, szeptember 25-én, vasárnap délelőtt 150-200 fekete ruhába öltözött, sebészeti maszkot viselő, kapucnis szélsőbaloldali aktivista jelent meg a helyszínen, erre már napokkal a rendezvény előtt figyelmeztettek a közösségi oldalakon.

Az aktivisták raklapokat gyújtottak fel, hogy elejét vegyék a jobboldali politikai rendezvénynek. A helyszínre kivonult a rendőrségi rohamosztag, ám a tiltakozók őket is ellenségesen fogadták és kisvártatva összecsapás alakult ki a rendőrök és a szélsőbalosok között, az antifasiszta aktivisták tűzijátékkal lőttek a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. Sajtóértesülések szerint egy időre még a 34-es főutat is le kellett zárni. A hatóságok helikoptert is bevetettek, dél körül pedig a rendőrségnek sikerült visszavernie a tiltakozókat, így 13 órára megtisztították a terepet.

Jordan Bardella reagált a Twitteren a történtekkel kapcsolatban, bejegyzése szerint világosan értésére adja a szélsőbalos aktivistáknak, hogy nem enged a megfélemlítésnek és az összejövetelt megtartják annak rendje és módja szerint, köszönetet mondott továbbá a rendőröknek, hogy megfékezték a zavargókat.

 

A párt parlamenti frakcióvezetője, Marine Le Pen is közzétette a Twitteren az incidensről készült képet, hozzátéve, hogy a politikai döntéshozók passzivitása ösztönzi a demokráciát lábbal taposó szélsőbalos aktivistákat az ilyen jellegű atrocitásokra, aminek az lesz a következménye, hogy Rennes és környéke törvényen kívüli zónává válik.

 

Bardella egy másik Twitter-bejegyzése szerint az antifa aktivistáknak sikerült bejutniuk a farmra, ahol a rendezvényt tartották, Molotov-koktélt dobtak az egyik autóra, ami kigyulladt. A jobboldali politikus szerint ez egy igazi botrány, amiért közvetlenül Ille-et-Vilaine megye prefektusa a felelős.

 

A szélsőbalos aktivisták és a rendőrök összecsapása során komoly sérülés is történt, Jordan Bardella adta hírül a Twitteren, hogy az akcióban résztvevő egyik rendőr elvesztette a hallását, amikor a közelében robbant fel egy házi készítésű bomba, amit a radikális tüntetők dobtak a rohamosztagosok felé. Az ellenzéki politikus szomorúan konstatálta, hogy ide vezet a szélsőbalos milíciák büntetlensége és a közhatalom hanyagsága, majd támogatásáról biztosította a megsérült rendőrt.

 

A Valeurs actuelles nevű lap főszerkesztője, Geoffroy Lejeune a CNews műsorában beszélt a történtekről, felhívta rá a figyelmet, hogy egyrészt van a demokrácia szabályai szerint működő Nemzeti Tömörülés, másrészt viszont ott vannak azok, akik nem tisztelnek semmit, rendkívül erőszakosak és rátámadnak a rendőrökre.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

antifa, extrme left, france, jordan bardella, police attacked