Szerbia legyőzte a koronavírust? – már más miatt kell félni

Szerbia legyőzte a koronavírust? – már más miatt kell félni

Lassan bezárnak koronavírus miatt nyitott rendelők a balkáni országban. A járványügyi szakorvos arra figyelmeztet, hogy még mindig vannak új betegek, és emberéletek vannak veszélyben, ráadásul küszöbön az influenzajárvány is.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 7. 09:20

Több mint kétmillió koronavírusost regisztráltak

Az elmúlt két és fél évben a covid-ambulanciák fontos elemei voltak a koronavírussal fertőzött betegek kezelésének. A járvány lecsengésével azonban lassan megkezdődött a leállásuk. Ez a folyamat Belgrádból indult. Az Egészségügyi Minisztérium becslése szerint már nincs szükség arra, hogy minden fővárosi egészségügyi központban külön egységet alakítsanak ki a fertőzöttek számára, és úgy döntöttek, hogy csak két helyen működtetnek külön rendelőt.

A járvány alatt ezek az egészségügyi központok jelentették a biztos pontot a betegek számára. Gyakorlatilag, akinek egy kicsi láza volt, vagy köhögött azt már az általános orvosnál el sem fogadták, rögtön a covid-rendelőkbe küldték. Ott gyorstesztet végeztek a betegeken, majd az eredmény tükrében következett az orvosi vizsgálat. Amennyiben a páciens pozitív tesztet produkált, kezdődhetett a komolyabb vizsgálat, tüdőröntgen, vérvétel, ha súlyosabb esetről volt szó, akkor esetleg a kórházi kezelés.

Szerbiában összesen több mint 2,4 millió fertőzöttet regisztráltak a pandémia kezdete óta. A szakosított rendelőkön egy-egy hullám csúcsán óriási nyomás volt. Naponta akár húszezer embert is teszteltek a koronavírusra. Olyan is előfordult, hogy a szűkös helyek miatt a lázas betegek kénytelenek voltak órákat a hűvös udvaron sorakozni, esetleg katonai sátrakat állítottak fel nekik, ahol rögtönzött fűtőtesteket helyeztek el a szakemberek.

Most, a rendelők bezárásával az emberek joggal teszik fel a kérdést, hogy légzőszervi panaszok és láz esetén hova forduljanak.

A minisztérium szerint a felszabadult kapacitások más betegek gyógyulását segíthetik elő

Az Egészségügyi Minisztérium a járvány mérséklődésével indokolja a döntését, a tárca közlése szerint az évszakra jellemző több más légúti fertőzés jelent meg. Ezért inkább azok kezelésére kell most fektetni a hangsúlyt.
Hétfőn mindössze 731 új koronavírusos beteget regisztráltak a balkáni országban a hivatalos adatok szerint, és 8-an vesztették el életüket a vírussal folytatott harcban. Kórházban 191 pácienst kezelnek, közülük 23-an vannak lélegeztetőgépen.

„Az emberek az elmúlt két évben a koronavírusra koncentráltak, most viszont más légúti fertőzésekkel nézünk szembe, amelyek pár napig tartanak, és semmi közük a covidhoz. Visszahúzódik a koronavírus, de növekszik a klasszikus szezonális légúti fertőzöttek száma” – nyilatkozta az Euronewsnak Aleksandar Stefoski egészségügyi államtitkár.

Stefoski kiemelte: ezentúl a lázas betegeknek a légúti fertőzésekkel foglalkozó rendelkezőkben kell jelentkezniük, s csak akkor végeznek rajtuk gyorstesztet, ha az orvosok covidra gyanakszanak. Emellett az elővigyázatosság is megmarad. Szerbiában továbbra is minden egészségügyi intézményben kötelező a védőmaszk viselete.

A covid után az influenzától kell tartani

A járványügyi szakorvos szerint idén az influenza lesz a megszokottnál súlyosabb Szerbiában, mert az elmúlt 2 évben a maszkok miatt szinte semmilyen immunitás nem keletkezett az emberekben. Szövődmények is kialakulhatnak. Belgrádban és Újvidéken is regisztráltak már influenzás megbetegedést.

Dr. Bohucki Nebojsa a Pannon Televíziónak megerősítette, hogy veszélyesebb lehet idén ez a betegség. Mint fogalmazott, azok az emberek, akik nem vették fel az influenza elleni védőoltást (mintegy 95 százalék) gyakorlatilag nem is találkoztak ezzel a vírussal, így az ellenállóképességük egyre gyengébb.

A szakorvos szerint klinikai szempontból magasabb láz léphet fel a betegség idején, és szövődményként többször előfordulhat tüdőgyulladás. Bohucki szerint január-februárban várható komolyabb influenzajárvány, ezért a szakember arra figyelmeztet, még nem késő felvenni a védőoltást, így megelőzhető a baj.

NAGYVILÁG

Címkék:

covid, influenza, serbia