Szkeptikusak a franciák az új Macron-kormányt illetően – videó

Szkeptikusak a franciák az új Macron-kormányt illetően – videó

Egy felmérés szerint a lakosság túlnyomó többsége úgy gondolja, hogy a francia államfő nem tanult az előző mandátuma alatt elkövetett hibáiból és nem fog változtatni az ország vezetésének módján. Bár Macron a beiktatási beszédében azt mondta, hogy ő egy új nép új elnöke, az emberek szerint nem változott meg és nem is fog.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 13. 15:25

Meglehetősen megosztottak és szkeptikusak a franciák az április végén újraválasztott Emmanuel Macronnal szemben, derül ki az Odoxa BackBone-Consulting közvélemény-kutató által végzett felmérésből, melyet a Le Figaro nevű lap megbízásából készített.

A francia államfő újabb ötéves ciklusa hivatalosan május 14-án veszi kezdetét, és az Odoxa igazgatója, Céline Bracq elmondása alapján a francia lakosság nagy része azt szeretné, hogy az ország irányítása bizonyos pontokon előrelépést mutasson, reformokat szeretnének és azt, hogy az elnök meghallgassa őket.


A felmérés során megkérdezték a válaszadóktól, hogy szerintük valóban megváltozott-e Emmanuel Macron, ahogy azt a beiktatási beszédében „ígérte” május 7-én.


Kijelentette ugyanis, hogy egy új nép új elnöke lesz. A megkérdezett franciák 64 százaléka szerint azonban nem tanult az előző ciklus során elkövetett hibáiból, 65 százalék úgy véli, hogy Macron nem változott 2017-es megválasztása óta, 72 százalék szerint pedig az államfő nem fog változtatni az ország vezetésén.

A Le Figaro cikkéből kiderül, hogy a franciák nem túl optimisták Emmanuel Macron reformjaival kapcsolatban sem. Az államfő második ötéves ciklusának egyik központi elemévé tette a nyugdíjreformot, a megkérdezetteknek azonban mindössze a fele gondolja úgy, hogy sikerül megvalósítani ezt a projektet, 49 százalék szerint Macron nem fogja tudni betartani ígéreteit.

Még erősebb a pesszimizmus az elnök vásárlóerőt javító intézkedéseit illetően, a válaszadók 67 százaléka ugyanis attól tart, hogy Macron nem lesz sikeres a vásárlóerő javításának terén, 68 százalék pedig úgy véli, hogy nem jár majd sikerrel a közbiztonság megerősítése sem.

A felmérés egyetlen pozitív pontja Emmanuel Macron imázsával kapcsolatban az, hogy a megkérdezettek 65 százaléka dinamikusnak, 56 százalék pedig bátornak tartja a francia államfőt, ugyanakkor a válaszadók 59 százaléka szerint nem jó elnök és az imázsa alig változott az idő múlásával.

 

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

emmanuel macron, france, odoxa, survey, the french are sceptical