Szombaton kezdődik a népszámlálás Szerbiában – nem az a kérdés, hogy csökkent-e a lakosság, hanem, hogy mennyivel

Szombaton kezdődik a népszámlálás Szerbiában – nem az a kérdés, hogy csökkent-e a lakosság, hanem, hogy mennyivel

Októberben népszámlálást tartanak Szerbiában, az alapadatok mellett rákérdeznek a nemzeti és felekezeti hovatartozásra, és a háztartás állapotára, felszereltségére is. Arról is kimutatást végeznek, élt-e külföldön a személy, ha igen, mennyit, és mikor tért haza. A népszámláláson való részvétel kötelező, aki megtagadja vagy hamis adatokat közöl, komoly pénzbüntetést kap.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. SZEPTEMBER 30. 10:25

69 kérdés – nemzetiség, vallás, végzettség

Szombaton kezdik el a munkát a szerbiai népszámlálási biztosok. Most először nem papírra, hanem elektronikusan gyűjtik az adatokat, így azok feldolgozása is könnyebb lesz. A polgároknak 69 kérdésre kell válaszolniuk. Ezek egyebek mellett a korra, a nemre, az iskolai végzettség fokára, a családi állapotra, a gazdasági helyzetre, a háztartásukra, a nemzetiségre, a felekezeti hovatartozásra és az anyanyelvre vonatkoznak. A nem meghatározása esetében egyébként a kérdőíven a „férfi” és a „nő” opció szerepel, vagyis a népszámlálás alkalmával Szerbia nem ad teret „egyéb” elképzeléseknek. Külön kérdőív foglalkozik a háztartásra vonatkozó kérdésekkel, például azzal, van-e konyha és fürdőszoba, illetve hogy mivel fűtik az épületet.

A kérdezőbiztosokat kötelező beengedni, és válaszolni a kérdésekre (kivéve a nemzetiségre és vallásra vonatkozó pontot, a Szerb Köztársaság Alkotmányának 43. szakasza alapján ugyanis erről nem kötelező nyilatkozni). A visszaélések elkerülése érdekében a biztosok megkülönböztető jelvényt viselnek majd. Ha valaki mégsem hajlandó együttműködni velük, pénzbírságot kap, mely akár ötvenezer dinár (425 euró) is lehet. Akit nem találnak otthon, ahhoz később is elmennek. A népszámlálási bizottságokból egyébként arra hívják fel az emberek figyelmét, hogy ne féljenek adataik megadásától, azt kizárólag statisztikai célokra, országos stratégiák megalkotására használják majd fel.

Szerbiában utoljára 2011-ben volt népszámlálás. Akkor Koszovó nélkül 7 186 862 lakost vettek nyilvántartásba. Az átlagéletkor 42 év, a családok száma 2 125 772, a háztartásoké 2 487 886 volt. Az biztos, hogy csökkent a lakosság. Erre utalnak az anyakönyvi adatok (többen halnak meg, mint amennyien születnek), és minden bizonnyal az elmúlt évekre jellemző elvándorlási hullám is mély nyomot hagyott.

A Köztársasági Statisztikai Intézet 2021-re vonatkozó becslése 6,8 millió lakossal számol, ez a kimutatás azonban nem veszi figyelembe az elvándorlást. Ha ezt is hozzávesszük, akkor kiderül, hogy nagyjából 6,5 millió ember él Szerbiában. Ha a népszámlálás is hasonló számot hoz, akkor az azt jelenti, hogy az ország lakossága 11 év alatt drasztikusan csökkent.

Horvátországban már nem kérdés: 10 százalékkal vannak kevesebben, mint 10 éve

A horvát Országos Statisztikai Intézet szeptember közepén közölte a 2021-es népszámlálás legfontosabb eredményeit. Eszerint Horvátországban 3 871 833 ember él, 413 056-tal kevesebb, mint 10 évvel ezelőtt, ami 9,64 százalékos csökkenést mutat. Az emberek 91,63 százaléka vallotta magát horvátnak, 3,2 szerbnek, a többi nemzeti kisebbség aránya 1 százalék alatti. Felekezeti hovatartozás szempontjából azonban feltűnő a katolikusok arányának csökkenése. Most 78,97 százalékot tesznek ki, míg tíz évvel ezelőtt 86 százalékát alkották a horvát lakosságnak. Egyre többen vannak ugyanakkor az agnosztikusok, szkeptikusok és ateisták. Utóbbi aránya már majdnem 5 százalék.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

croatia, population, serbia