Sztrájkol Franciaország, még az Eiffel-torony is bezárt

Sztrájkol Franciaország, még az Eiffel-torony is bezárt

Az országos megmozdulás nem csupán a tömegközlekedést, az iskolákat és az olajfinomítókat is érinti, több világhírű turistalátványosság sem fogad látogatókat.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 19. 14:19

Amint azt előre jelezték, a francia szakszervezetek január 19-én nagyszabású, országos sztrájkkal és tüntetésekkel tiltakoztak a kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform ellen, ezért a hatóságok nagy erőkkel készültek az országos megmozdulásra. Gérald Darmanin belügyminiszter elmondása alapján országosan 10 000 rendőrt vezényelnek ki az utcára, ebből 3500-an a fővárosban biztosítják majd, hogy a tüntetésben részt vevők számára biztosítsák a megfelelő körülményeket.

Párizsban a tüntetés útvonala mentén lévő üzletek tulajdonosai is elővigyázatosak voltak, jóval a felvonulás kezdete előtt elbarikádozták a boltok kirakatát, így kívánják elejét venni, hogy kárt okozzon benne a tömeg vagy esetleg kifosszák az üzletet, a belügyminisztérium előzetes becslése szerint ugyanis mintegy ezer olyan személyre lehet számítani, akik azért mennek az utcára, hogy romboljanak.

Párizsban rendkívül megnehezítette a munkabeszüntetés a tömegközlekedést, több metróvonalon csak a reggeli és délutáni csúcsidőben jártak a szerelvények, de olyan vonal is volt, ahol teljesen leállt a közlekedés. a BFMTV helyszíni felvételén jól látszik, hogy már a kora reggeli órákban nagyon zsúfolt volt a fővárosi metró, volt olyan utas, aki több mint egy órát várt a szerelvény megérkezéséig, többen nem értek be időben a munkahelyükre.

Párizsban volt olyan metróállomás, melyet le is zártak a sztrájk idejére.

Nem csak a közlekedésben dolgozók sztrájkoltak, az iskolákban is nagy mértékű volt a munkabeszüntetés, az általános iskola felső tagozatán és a középiskolákban dolgozók több mint fele nem vette fel a munkát, erről a francia középiskolai pedagógusok legnagyobb szakszervezete, a SNES-FSU főtitkára, Sophie Vénétitay beszélt a France Info-nak adott nyilatkozatában. A szakszervezet főtitkára kiemelte, hogy ez a magas részvételi arány jól tükrözi a tanárok haragját és elszántságukat, hogy nem hajlandók tovább a jelenlegi feltételekkel dolgozni.

Az olajfinomítókban azonban még a pedagógusoknál is nagyobb arányú a munkabeszüntetés, a Le Figaro értesülései szerint a TotalEnergies csoport finomítóinak túlnyomó részében a sztrájkoló dolgozók 70-100 százaléka nem vette fel a munkát. Éric Sellini, a CGT szakszervezet képviselője elmondása alapján leállt a szállítás.

A több szakszervezetet tömörítő CFDT szakszervezeti szövetség vezetője, Laurent Berger arról számolt be a Twitteren, hogy a nyugdíjkorhatár megemelése elleni petíciót aláírók száma elérte a fél milliót.

A francia baloldal teljes mellszélességgel kiáll a szakszervezetek és a tüntetők mellett, a Nupes baloldali koalíció vezéralakja, Jean-Luc Mélenchon közleményében azt írta, hogy a kormány elvesztette az első csatát.

Párizs főpolgármestere, Anne Hidalgo szintén a tüntetők pártján áll, a szocialista politikus azt írta Twitter-bejegyzésében, hogy mindenki mozduljon meg és mondjon nemet a brutális és igazságtalan reformra, amely a legsérülékenyebbeket sújtja, azokat, akik keményen dolgoztak, hozzátéve, hogy ismét veszélybe került a társadalmi modell.

Az országos sztrájk és tüntetés a leglátogatottabb francia látványosságokat is érintette, az Eiffel-torony a munkabeszüntetés napján zárva van, ezt a közösségi médiában jelentették be.

A világhírű Versailles-i kastély szintén nem fogad január 19-én látogatókat.

Más nevezetességek nyitva tartanak ugyan, de korlátozottan, a Le Figaro úgy tudja, hogy a Louvre néhány terét kivételesen lezárták, a Musée d’Orsay pedig 17 órakor bezár. Disneylandben az éjszakai műsorok kezdetét előrehozták 19 órára, hogy a látogatók elérhessék az utolsó tömegközlekedési eszközt.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

eiffel tower closed, france, paris, strike, syndicates