Szudániak és kettős állampolgárok estek csapdába

Egyre elkeserítőbb a helyzet Szudánban, ahol rengeteg külföldi állampolgár számolt be arról, hogy az országa nem igyekszik kimenekíteni őket a véres harcok sújtotta országból. Közben az Egészségügyi Világszervezet arra figyelmeztet, hogy jelentősen megnőtt a biológiai veszély kockázata is.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 25. 15:42

Miközben számos külföldi állampolgár evakuálása megkezdődött Szudánban, sokan rekedtek a harcok sújtotta fővárosban, Kartúmban. Szudáni férfiak és nők, de olyan országok állampolgárai is, amelyek nem indítottak evakuálást. Egy diák a Reuters hírügynökségnek arról beszélt, hogy

„más országok evakuálják az embereiket. Megmutatják, hogy törődnek velük. És velünk? A mi országainknak csak kifogásaik vannak. Azt mondják, hogy túl sokba kerülne. Mintha a pénz fontosabb lenne az emberi életeknél”

– panaszkodott a nigériai diák. A fenyegető biztonsági helyzet ellenére egyre többen próbálják saját erőből elhagyni a konfliktus sújtotta területeket. A jelentések szerint már több tízezren menekültek át a határokon Szudán szomszédos országaiba. Kartúmból, ahol a szudáni hadsereg és a félkatonai erők közötti harcok a jelek szerint összpontosulnak, különösen nehéz a menekülés, mert mindenütt harcok dúlnak. A fővárosban nincs víz, sem áram, és üzemanyag sincs.

Eközben a humanitárius helyzet országszerte romlik. A legtöbb kórházat már bezárták – néhányukat azért, mert megrongálódtak a harcokban. Egyes jelentések szerint minden nap egyre több civil hal meg a harcokban, mert elkeseredettségükben kimerészkednek az utcákra.

Az Egészségügyi Világszervezet már több száz halottat és több ezer sérültet számolt össze, ráadásul arra is figyelmeztetett, hogy nagy a biológiai veszély kockázata a főváros Kartúmban, miután az egyik harcoló fél lefoglalt egy nemzeti laboratóriumot, amelyben kanyaró és kolera kórokozókat tároltak, és kiutasították a technikusokat.

Antonio Guterres ENSZ-főtitkár pedig kijelentette, hogy az országban zajló erőszak „katasztrófális tűzvészt kockáztat, amely az egész régiót és azon túl is bekebelezheti”.

NAGYVILÁG

Címkék:

people, sudan