Több mint hatvan autót gyújtott fel az évek alatt, most fogta el a rendőrség

Több mint hatvan autót gyújtott fel az évek alatt, most fogta el a rendőrség

A gyanú szerint a középkorú férfi pár év alatt több tucatnyi nagy értékű autót gyújtott fel a belvárosban, legutóbbi akcióját követően került rendőrkézre. A férfi nem ismeretlen a hatóságok előtt, évekkel ezelőtt egy mozgalom tagjaként tevékenykedett.

NAGYVILÁG 2022. JÚNIUS 17. 09:59

Őrizetbe vett a rendőrség egy szélsőbalos aktivistát, aki a gyanú szerint 2017 óta több mint hatvan gépkocsit gyújtott fel Párizs előkelő negyedeiben. A Le Parisien nevű francia lap értesülései szerint a férfit közvetlenül azután tartóztatta le a rendőrség, hogy a 17. kerületben lévő venezuelai nagykövetség épülete előtt felgyújtott egy ott parkoló BMW típusú kocsit és egy diplomáciai járművet.

A cikkből az is kiderül, hogy a negyvenes éveiben járó olasz férfi módszere az volt, hogy általában szombat esténkét fekete ruhába öltözve autóval a Párizs közeli Argenteuil vagy Saint-Denis nevű településekre ment, majd onnan kerékpárral betekert Párizs előkelő belvárosi negyedeibe. Általában olyan útvonalat választott, ahol nincsenek kamerák és akciói során kesztyűt viselt.

Az ultrabaloldali mozgalomhoz közel álló férfi elsősorban olyan nagy értékű járművekre specializálódott, amelyek diplomáciai rendszámmal rendelkeztek, állami tulajdonban voltak vagy telefontársaságok, illetve építőipari cégek járművei voltak. A lap szerint utóbbiakat a börtönök építésében betöltött szerepük miatt vette célba.

A lap arról is beszámol, hogy bár mintegy hatvan autót gyújtott fel a férfi, a tüzekben mégis ennek a duplája, csaknem 120 kocsi semmisült meg, mivel a tűz rendkívül gyorsan átterjedt a közelben lévő autókra is, a tüzekben tíz épület is megrongálódott.

A Le Parisien-nek nyilatkozó egyik rendőr elmondása szerint a férfit rendkívül nehéz volt tetten érni, mert nagyon óvatos volt. Hosszú órákon keresztül keresgélt az utcán, míg rátalált a kiszemelt célpontra.

A férfi után a SDAT terrorellenes igazgatóság négy hónapig nyomozott, megfigyelték, követték és lehallgatták a telefonbeszélgetéseit. Elfogása során a rendőrök járművében öngyújtót, rendőrségi karszalagot, szélsőbalos matricákat, festékszórót, sokkolót és két ablaktörőt találtak. A férfi jelenleg börtönben van, a bíróságon magántulajdon veszélyes eszközökkel történő megrongálása és mások veszélyeztetése miatt kell majd felelnie.

A Le Parisien úgy tudja, hogy a férfi nem ismeretlen a hatóságok előtt, a 2010-es éveken Olaszországban a No Tav mozgalom oldalán több olyan megmozdulásban is részt vett, melyek során a Lyon és Torino között közlekedő nagy sebességű vonat ellen tiltakozott a társaság.

NAGYVILÁG

Címkék:

arrested, burned cars, france, paris, ultra left activist