Több tonnányi mini Eiffel-tornyot foglaltak le Párizsban

Több tonnányi mini Eiffel-tornyot foglaltak le Párizsban

A mini Eiffel-tornyokra szakosodott hálózat több tagját őrizetbe vették, túlnyomórészt illegális bevándorlók. A hatóságok több tonnányi ajándéktárgyat foglaltak le.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 24. 14:59

Közeleg a 2024-es párizsi olimpia ideje, ezért a hatóságok a belügyminisztérium utasítására elkezdték a francia főváros megtisztítását, különös tekintettel a belvárosban tevékenykedő illegális árusokra.

A Le Parisien nevű lap értesülései szerint a 7. és a 16. kerület rendőreinek összehangolt, nagyszabású akciója során tizenhárom embert tartóztattak le a belvárosi Trocadéro negyedben, Párizs 8. kerületében, közülük tizenegyen illegális bevándorlók. Mivel szervezett bűnözésben vettek részt, az illegális szuvenír árusokat 96 órás őrizetbe helyezték a rendőrkapitányságon.

Az akcióról beszámolt a prefektus is, kiemelve, hogy az illegális bevándorlás ellen küzdő aligazgatóság (SDLII) közreműködésével sikerült felszámolni a Párizs turisták által frekventált látványosságai környékén tevékenykedő utcai árusok hálózatát. A bejegyzésből az is kiderül, hogy hatalmas mennyiségű, 11 tonnányi mini Eiffel-tornyot foglaltak le a hatóságok, összesen 113 894 euró értékben.

A francia hatóságok évtizedek óta vívják szélmalomharcukat az ilyen típusú hálózatok ellen, a tevékenységeket pedig jellegüktől függően felosztják maguk között az egyes közösségek. Guillaume Fauconnier, a szervezett bűnözés elleni osztály korábbi vezetője már évekkel ezelőtt, 2019-ben is arról beszélt, hogy az italokat és virágokat indonéziaiak és pakisztániak árulnak, emléktárgyakat pedig nyugat-afrikai állampolgárok, elmondása alapján a jelenség már több mint harminc éve létezik a francia fővárosban.

További fejtörést okoz a hatóságoknak, hogy egy-egy razzia során hiába kapják el a portékát áruló embereket, ők csak a kishalak a szervezetben, a vezetőkhöz általában nehéz eljutni.

A mostani fogás azonban mindenképp nagynak számít, mivel a rendőrség tavaly nyári tájékoztatása alapján április óta 34 akció során 68 személyt tartóztattak le, 119-et pedig közigazgatási őrizetbe vettek, valamint két tonna árut foglaltak le.

NAGYVILÁG

Címkék:

france, illegal migrants, mini eiffel tower, paris, street vendors