Történelmi mélypontra került a médiába vetett bizalom

Egy nemrég készült felmérés szerint az emberek mindössze 26 százalékának van kedvező véleménye a sajtóról.

NAGYVILÁG 2023. FEBRUÁR 21. 16:11

A Gallup és a Knight Foundation által készített tanulmány szerint az amerikaiaknak lesújtó véleménye van a médiáról, és mindössze 26 százalékuknak van kedvező véleménye a sajtóról, ami a Gallup és a Knight által az elmúlt öt évben mért legalacsonyabb szint. A kutatás szerint a megkérdezettek 53 százaléka gondolja úgy, hogy nem szabad bízni a médiában.

„A 2019 végén és 2020 elején végzett felméréshez képest minden politikai hovatartozást tekintve egyre több amerikai mondja azt, hogy kedvezőtlen véleményt alkot a médiáról. Ez az emelkedés különösen a függetlenek körében tapasztalható, de a demokraták körében is megfigyelhető, akik eddig jellemzően kedvezőbb véleményt vallottak a médiáról” – írták a tanulmányban.

A megkérdezettek mindössze 23 százaléka mondta, hogy a legtöbb országos hírszervezet törődik a közönség érdekeivel. A válaszadók csak 35 százaléka szerint lehet számítani a hírszervezetekre a szükséges információk átadásában. Emellett pedig az amerikaiak fele úgy érzi, hogy a legtöbb országos hírszervezet félre akarja vezetni, félretájékoztatni vagy meggyőzni a közvéleményt.

A tanulmány az amerikaiakat a különböző intézményekbe vetett bizalmukról is megkérdezte, többek között arról, hogy szerintük a választások szabadok és tisztességesek voltak-e az Egyesült Államokban.Ezzel kapcsolatban a felmérést készítő szervezet megállapította, hogy a médiában megbízó amerikaiak 70 százaléka szerint az Egyesült Államokban a választások szabadok és tisztességesek, addig az alacsony médiába vetett bizalommal rendelkezőknek csak 22 százaléka mondta ugyanezt.

NAGYVILÁG

Címkék:

media, polls, united states of america