Törvénysértéssel vádolják a francia külügyminisztert

Törvénysértéssel vádolják a francia külügyminisztert

Saját fia érdekeltségeiért lobbizott Jean-Yves Le Drian a mali elnöknél.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. MÁJUS 12. 11:29

Komoly váddal illették a francia külügyminisztert, aki a gyanú szerint közjavak megsértését és egyéb törvénysértést követett el, ezért beidézte a politikust a mali igazságszolgáltatás, adta hírül az AFP hírügynökség.

Sajtóértesülések szerint június 20-án hétfőn reggel 8 órára idézte be bamakói hivatalába a francia politikust Mahamoudou B. Dicko mali vizsgálóbíró. Az AFP mali igazságügyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a vizsgálatot a több civil szervezetet tömörítő, Maliko nevű egyesület által tett feljelentést követően indították el.

A Le Figaro cikkéből kiderül, hogy a nyomozást egy 2015-ös eset miatt indították el a mali hatóságok.

Le Drian abban az időben védelmi miniszter volt és a gyanú szerint igencsak erőteljesen lobbizott Ibrahim Boubacar Keita akkori mali elnöknél annak érdekében, hogy a mali biometrikus útlevelek gyártási jogát több mint tíz évre az Oberthur Technologie nevű francia cég kapja meg. A ma Idemia néven ismert cég azért lényeges az ügyben, mert állítólag érdekeltsége volt benne Le Drian fiának, Thomas-nak. A Maliban hatalmon lévő juntához közel álló Maliko nevű egyesület az AFP rendelkezésére bocsátott egy dokumentumot, melyben az áll, hogy a mali közbeszerzési szabályzatról szóló, szeptember 25-i 2015-06040 számú rendelet által megállapított eljárásokat és szabályokat a fent említett szerződés odaítélésekor megsértették a szerződő felek. A francia hírügynökség ugyanakkor bamakói diplomáciai forrásra hivatkozva azt írta, hogy eddig nem érkezett feljelentés a bamakói francia nagykövetségre.

A mali igazságszolgáltatás egyelőre nyomozási szakaszban van és azt igyekszik kideríteni, hogy a francia külügyminiszter valóban beavatkozott-e az útlevelekkel kapcsolatos szerződések odaítélésének menetébe.

A Jeune Afrique nevű magazin úgy tudja, hogy az útlevelek gyártására vonatkozó szerződés odaítéléséről szóló döntés a Maliko egyesület szerint illegális, mert pályázati kiírás nélkül hozták meg.

Ráadásul azért is vitatható az egykori mali elnök választása, mert állítólag a 2001 óta piacvezető Canadian Bank Note (CBN) nevű kanadai cég jobb ajánlatot adott, derül ki a Jeune Afrique cikkéből. A magazin 2021 júniusában a témával kapcsolatos nyomozására hivatkozva azt írja, hogy több tanú vallomása is alátámasztotta Le Drian intenzív lobbizását a szóban forgó francia cég mellett. A Jeune Afrique szerint Le Drian annyira lelkes volt, hogy a tárgyalások során még a francia katonai elkötelezettséget is megemlítette Maliban, a miniszter azonban tagadja az ellene felhozott vádakat.

Franciaországnak 2013 óta vannak katonai csapatai Maliban, ám a két ország közötti viszony a közelmúltban rendkívül megromlott, a francia diplomácia nem ismeri el az afrikai országot vezető juntát, olyannyira, hogy Jean-Yves Le Drian külügyminiszter januárban egyenesen illegitimnek nevezte, ezt követően Mali vezetése kiutasította az országból a francia nagykövetet, Joël Meyer 72 órát kapott arra, hogy elhagyja az országot.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, infringement, Jean-Yves Le Drian, mali