Tovább tudják fokozni az őrültséget a demokraták

Folytatódik a gáztűzhelyek körüli őrület. Egy másik állam kormányzója bemutatott egy, a lakhatási válság megoldását célzó javaslatot, ami szerint 2025-től tilos lenne a bojlerek, gáztűzhelyek és az olajtüzelésű kályhák illetve kemencék beépítése az új épületekbe, az ugyanis jelentősen enyhítené a lakhatási válságot.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 14. 15:13

Nemrég Kathy Hochul, New York kormányzója megtartotta az állam helyzetéről szóló beszámolóját, és részletesen ismertette azt a megállapodást, amelyet New York lakhatási válságának kezelésére irányuló stratégiaként jellemzett. A dokumentumban azonban a lakhatási megoldás részeként betiltanák a gáztűzhelyek, az olajjal működő kályhák illetve a bojlerek beépítését az újépítésű ingatlanokba.

Hochul megjegyzéseiből kiderült, hogy minden új építkezésnek zéró kibocsátásúnak kell lennie, 2025-től kezdve a kis épületek esetében és 2028-tól a nagy épületek esetében, és azt mondta, hogy a terve segítene a magas rezsiszámlákkal küzdő lakosoknak.

A The New York Post szerdán arról számolt be, hogy a kormányzó hivatala szerint az intézkedés nem biztosítana kivételeket, és minden kereskedelmi, lakó- és vegyes használatú épületre vonatkozna.

A kormányzó szóvivője Hazel Crampton-Hays nemrég leszögezte: „Hochul kormányzó világosan megmondta, hogy bátor lépéseket kell tennünk az éghajlatvédelem terén, hogy megvédjük gyermekeink egészségét és biztonságát”.

A republikánus Will Barclay, a New York-i Képviselőház kisebbségi vezetője szerint ugyanakkor

„Hochul egy olyan téveszmés környezetvédelmi programot erőltet, amely keményen fogja érinteni New York lakosságát”.

Amint arról már a V4NA is beszámolt, a klímavédelem élharcosai megtiltanák a gáztűzhelyek használatát az Egyesült Államokban. Ezt a kijelentést Richard Trumka Jr., az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának biztosa tette, aki arra figyelmeztetett, hogy a gáztűzhelyek rejtett veszélyeket hordoznak magukban. Szerinte ennek a mindennapi használati eszköznek túl nagy a károsanyag-kibocsátása, ráadásul összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma kialakulásával is.

“Bármilyen lehetőség terítéken van. Azokat a termékeket, amelyeket nem lehet biztonságossá tenni, be kellene tiltani” – mondta Trumka egy interjúban.

A biztos emellett azt is kijelentette, hogy a CPSC fontolóra veszi a készülékekre vonatkozó kibocsátási normák bevezetését, ha valami oknál fogva mégsem sikerülne megszűntetni a gáztűzhelyek gyártását vagy importját. A jelentést és a gáztűzhelyek szabályozására tett kísérletet döbbenet, felháborodás és kétely fogadta, mivel az amerikaiak mintegy negyven százaléka használja az otthonában, a legtöbb lakásban a legalapvetőbb berendezések közé tartozik.

Maga az ötlet egyébként nem a semmiből pattant ki a CPSC biztosának fejéből. Decemberben több demokrata képviselő és szenátor is levelet küldött a CPSC elnökének, Alexander Hoehn-Saricnak, amelyben arra kérte a termékbiztonsági bizottságot, hogy tegyen lépéseket a gáztűzhelyek szigorúbb szabályozása érdekében. A demokraták akkor azzal érveltek, hogy az afroamerikaiaknak, a latinoknak és az alacsony jövedelmű háztartásokban élőknek aránytalanul nagy légszennyezést kell elviselniük a magasabb jövedelműekhez és a fehér bőrűekhez képest.

A klímaharcosok legújabb őrülete természetesen nem maradt felháborodás nélkül.

“Több mint negyvenmillió amerikai háztartás használ gáztűzhelyet. Ilyen alapvető dolgokról nem szabadna néhány embernek dönteni, soha nem lett volna szabad ekkora hatalmat a bürokraták kezébe adni. Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek az időszaknak”

– jelentette ki a közösségi oldalán Gary Palmer alabamai republikánus képviselő.

NAGYVILÁG

Címkék:

buildings, enviromental friendly, gas, new york