Új ellenséget találtak a klímaharcosok: a gáztűzhelyek használatát is betiltanák

Új ellenséget találtak a klímaharcosok: a gáztűzhelyek használatát is betiltanák

Az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottsága (CPSC) egy új ajánlást dolgozott ki, amely szerint a gáztűzhelyeket be kell tiltani. Arra hivatkoznak, hogy a használatuk során túl sok szennyező anyag kerül ki a légkörbe, de a lakások belterét is erősen szennyezik. Mint kiderült, az egész felvetés a demokrata politikusok fejéből pattant ki.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 12. 06:00

Új ellenséget találtak maguknak a klímavédelem élharcosai, akik most már a gáztűzhely használatát is megtiltanák az embereknek. Ezt a kijelentést Richard Trumka Jr., az Egyesült Államok Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottságának biztosa tette, aki arra figyelmeztetett, hogy a gáztűzhelyek rejtett veszélyeket hordoznak magukban. Szerinte ennek a mindennapi használati eszköznek túl nagy a károsanyag-kibocsátása, ráadásul összefüggésbe hozható a gyermekkori asztma kialakulásával is.

„Bármilyen lehetőség terítéken van. Azokat a termékeket, amelyeket nem lehet biztonságossá tenni, be kellene tiltani” – mondta Trumka egy interjúban.

A biztos emellett azt is kijelentette, hogy a CPSC fontolóra veszi a készülékekre vonatkozó kibocsátási normák bevezetését, ha valami oknál fogva mégsem sikerülne megszűntetni a gáztűzhelyek gyártását vagy importját. A jelentést és a gáztűzhelyek szabályozására tett kísérletet döbbenet, felháborodás és kétely fogadta, mivel az amerikaiak mintegy negyven százaléka használja az otthonában, a legtöbb lakásban a legalapvetőbb berendezések közé tartozik.

Maga az ötlet egyébként nem a semmiből pattant ki a CPSC biztosának fejéből. Decemberben több demokrata képviselő és szenátor is levelet küldött a CPSC elnökének, Alexander Hoehn-Saricnak, amelyben arra kérte a termékbiztonsági bizottságot, hogy tegyen lépéseket a gáztűzhelyek szigorúbb szabályozása érdekében. A demokraták akkor azzal érveltek, hogy az afroamerikaiaknak, a latinoknak és az alacsony jövedelmű háztartásokban élőknek aránytalanul nagy légszennyezést kell elviselniük a magasabb jövedelműekhez és a fehér bőrűekhez képest.

A klímaharcosok legújabb őrülete természetesen nem maradt felháborodás nélkül.

„Több mint negyvenmillió amerikai háztartás használ gáztűzhelyet. Ilyen alapvető dolgokról nem szabadna néhány embernek dönteni, soha nem lett volna szabad ekkora hatalmat a bürokraták kezébe adni. Itt az ideje, hogy véget vessünk ennek az időszaknak”

– jelentette ki a közösségi oldalán Gary Palmer alabamai republikánus képviselő.

De nem a politikus volt az egyetlen. Egy washingtoni székhelyű kereskedelmi csoport – amely különböző gyártókat, például a Whirlpoolt képviseli – is ellenzi a gáztűzhelyek országos betiltását, és az átlagemberek elsöprő többségénél is komoly ellenállást ért el Richard Trumka agymenése. Végül akkora nyomást helyeztek a CPSC-re, hogy az kénytelen volt visszavonni az ajánlásait. A gáztűzhelyek ellen hirdetett hadjáratot azonban – vélhetően a demokraták nyomására – továbbra is folytatják, a hivatalos állásfoglalás szerint már csak az új gáztűzhelyeket érintené a változtatás.

NAGYVILÁG

Címkék:

asthma, gas, united states of america