Újabb állam vált a transznemű gyerekek menedékévé

Újabb amerikai állam kíván a nemváltó fiatalok menedékévé válni. A kormányzó ugyanis nemrég aláírt egy rendeletet, amivel legalizálja az ilyen jellegű beavatkozásokat.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 15. 10:17

Tim Walz minnesotai kormányzó nemrég egy végrehajtási rendeletet írt alá, hogy megvédje és támogassa azokat, akik orvosi nemváltoztató beavatkozásokat keresnek vagy kapnak Minnesota államban.

A dokumentum arra válaszul született, hogy több amerikai állam nemrégiben arra törekedett, hogy betiltsa a kiskorúak úgynevezett nemi hovatartozást megerősítő ellátását, azzal az indokkal, hogy nincs jó minőségű bizonyíték arra, hogy az ilyen szélsőséges beavatkozások nem tesznek beláthatatlan károkat a fiatalokban.

„Minnesota ma csatlakozik más államokhoz és egyre több önkormányzathoz szerte az országban, amelyek szolidaritást vállaltak az LMBTQ közösséggel. Kiállunk e közösség mellett azzal, hogy fenntartjuk a menedéket azok számára, akik a nemi hovatartozást megerősítő egészségügyi szolgáltatásokat keresnek és nyújtanak” – áll a végzésben.

Walz rendelete a nagy szakmai szövetségek, például a Transznemű Egészségügyi Világszövetség (WPATH), a vezető transznemű egészségügyi szervezet iránymutatásainak is engedelmeskedik, amely tavaly elismerte az eunuchot, mint érvényes nemi identitást, amellyel még a gyerekek is rendelkezhetnek.

Míg Minnesotában a nemi hovatartozást megerősítő egészségügyi szolgáltatások legálisak és védettek, a végzés rámutat az USA más részein tapasztalható fejleményekre, ahol az ilyen jellegű beavatkozásokhoz való hozzáférést korlátozzák, és egyes esetekben kriminalizálják.

A végzés hivatkozik azokra az államokra, amelyek olyan törvényeket hoztak, amelyek előírják, hogy a szülők ellen vizsgálatot kell indítani, ha gyermekeik számára nemváltoztatást kérnek, azt állítva, hogy ezek az intézkedések súlyos veszélyt jelentenek azon fiatalok egészségére, akik magukat az ellenkező neműnek vallják.

Svédország, Finnország, Anglia és legutóbb Norvégia is megvizsgálta a gyermekek nemváltoztatásával kapcsolatos bizonyítékokat, és azokat olyan rossz minőségűnek találta, hogy mindegyik nemzet felhagyott az affirmatív ellátási modellel, és visszatért az óvatosabb pszichoterápiás megközelítéshez e sérülékeny csoport kezelésében.

NAGYVILÁG

Címkék:

childrens, gender change, gender ideology, lmbtq