Újabb helyen tiltják be a gázkazánokat és bojlereket

2027-től megtiltják a gázüzemű vízmelegítő eszközök és kazánok telepítését a környezetvédelemre hivatkozva San Francisco-ban.

NAGYVILÁG 2023. MÁRCIUS 18. 06:02

A kaliforniai San Francisco-i öböl környékének szabályozó hatósága nem rég megszavazta a földgázüzemű kályhák, kazánok, bojlerek és vízmelegítők értékesítésének és beszerelésének fokozatos megszüntetésére vonatkozó szabályokat, ami az egyik legambiciózusabb terv az országban a gázüzemű készülékek elektromos alternatívákkal való helyettesítésére, és amit a következő nyolc évben fokozatosan hajtanak végre.

A környék légszennyezéssel és a levegő minőségével foglalkozó hatósága, a BAAQMD által jóváhagyott szabályok célja, hogy csökkentsék a háztartási készülékekből származó légszennyezést. A leginkább visszaszorítandó szennyező anyagok a nitrogén-oxidok, amelyek savas esőt és szmogot okozhatnak, valamint növelhetik az asztma és más légzőszervi megbetegedések kockázatát. A hatóság becslése szerint az elfogadott javaslatoknak köszönhetően évente 37-85, a légszennyezés okozta egészségügyi szövődmények miatti idő előtti haláleset kerülhető el. Ez a számítások szerint körülbelül 400 millió és 890 millió dollár közötti becsült éves egészségügyi hasznot jelent. Emellett felgyorsítaná a régió elektromos készülékekre való átállását és csökkentené a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget.

A rendelkezések szerint a tulajdonosok megjavíthatják majd a gázkészülékeiket, ha azok elromlanak, azonban a számítások szerint a meglévő gázüzemű kazánok és vízmelegítők jó része 2027-re már nem lesz működőképes, és le kell őket cserélni. Az új építésű épületek esetében pedig már kötelező lesz az elektromos kazánok és bojlerek használata. A szabályozás az új otthonok és a felújítások esetében is kötelezővé teszi, hogy a gázüzemű berendezéseket elektromosra illetve hőszivattyúra cseréljék.

A szabályozó kitér arra is, hogy a fent említett változások nem vonatkoznak a gáztűzhelyekre, egy meghatározott mennyiségnél többet fogyasztó vízmelegítőkre, a propánnal vagy más, nem földgázzal működő készülékekre és a lakókocsik fűtőberendezéseire.

Az a szabályok komoly aggodalmakat váltottak ki a lakosokból a készülékek megadott határidőn belüli korszerűsítésének költségei és logisztikai kihívásai miatt. Az elektromos készülékek beszereléséhez ugyanis az otthoni elektromos panelek korszerűsítésére is szükség lehet, ami a hatóság becslése szerint a fűtőberendezések esetében 2630 dollárba, a vízmelegítők esetében pedig 960 dollárba kerül.

A jóváhagyó ülésen néhány hozzászóló kiemelte a Kaliforniát sújtó legutóbbi légköri hullám okozta áramkimaradásokat, és aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az elektromos árammal fűtő, illetve vizet melegítő háztartásoknak problémáik adódhatnak az áramkimaradások idején.

Kalifornia állam egyébként is ambiciózus terveket sző a tisztán elektromos jövőre való felkészülés terén. Szeptemberben Gavin Newsom kormányzó aláírta azokat az éghajlatvédelmi törvényjavaslatokat, amelyek értelmében az államnak 2045-re szén-dioxid-semlegessé kell válnia, és 2035-re az áram 90 százalékát tiszta forrásokból kell előállítania. Emellett az állam azt tervezi, hogy 2030-ra, néhány évvel a szerdán elfogadott öböl környéki szabályozás után betiltja az új földgázüzemű fűtőberendezések értékesítését, bár a tervet hivatalosan még nem hagyták jóvá. 2035-re pedig a kaliforniaiak nagyrészt nem vásárolhatnak majd új benzinüzemű autókat.

Mindeközben a szövetségi kormány megkezdte a gáztűzhelyek telepítésének az ellehetetlenítését. Az Energiaügyi Minisztérium ugyanis egy olyan környezetvédelmi irányelv bevezetését tervezi, aminek csak a gáztűzhelyek 4 százaléka felel meg.

NAGYVILÁG

Címkék:

california, electricity, enviromental friendly