Újabb kormány bukhat Európában, a köztársasági elnök fordult szembe a kormányfővel

Újabb kormány bukhat Európában, a köztársasági elnök fordult szembe a kormányfővel

Kormányválság jöhet Montenegróban. Öt ellenzéki és hatalmi párt nyújtott be bizalmatlansági indítványt Dritan Abazovic miniszterelnök kabinetje ellen. Az indokok között a reformok elmaradása is szerepel, de leginkább azt róják fel a kormányfőnek, hogy aláírta a Szerb Pravoszláv Egyházzal a viszonyok rendezéséről szóló alapszerződést.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. AUGUSZTUS 5. 10:00

A köztársasági elnök fordult szembe a kormányfővel

Milo Dukanovic államfő pártjának vezérletével összesen öt párt nyújtott be bizalmatlansági indítványt a montenegrói parlamentben a kormány ellen. A Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) azután döntött így, hogy Podgoricában Dritan Abazovic kormányfő aláírta az alapszerződést a Szerb Pravoszláv Egyházzal, amely alapján rendeződne az ország és a legnagyobb helyi egyház viszonya.

kép: Facebook

A DPS-en kívül a kormány megbuktatását célzó javaslathoz csatlakozott a Szociáldemokrata Párt, a Liberális Párt, a Szociáldemokraták Pártja és az Albánok Demokratikus Uniója. A csoportnak összesen 36 képviselőjük van a 80 tagú podgoricai képviselőházban – írja a Politika napilap. Ez egyelőre kevés, ugyanis a kabinet megbuktatásához 41 szavazat szükséges. A parlamenti matematika szerint tehát még öt politikust kellene meggyőzni.

Kép: Facebook, Milo Dukanovic

A politikai szervezetek közös közleményükben kiemelik:

„Elmaradtak azok az eredmények, amelyek megvalósítása tervként szerepelt a kabinet megválasztásakor. Az igazságügyi reformok sem haladtak kellő gyorsasággal, a jogállamiság erősítése is elmaradt, az európai uniós integráció gyorsítása sem történt meg, valamint nincs kellően konszolidálva a gazdaságpolitika” – írják. Hozzáteszik továbbá azt is, hogy elégedetlenek az egészségügyi rendszer újraszervezésével is.

kép: Pixabay

A pártok azt is megjegyzik az indoklásban, hogy Abazovic miniszterelnök a legjelentősebb tudományos intézmények, szakemberek és civil szervezetek nézeteit figyelmen kívül hagyva előtérbe helyezte a Szerb Pravoszláv Egyházzal való viszony rendezését. A kormányt buktatni kívánó tömörülés szerint ezzel a magatartással a kormányfő feszültséget gerjesztett a társadalmon belül és helyrehozhatatlan időveszteséget okozott az európai uniós csatlakozáshoz szükséges kötelezettségek teljesítésében Montenegrónak. Ezzel szerintük Abazovic kormánya elveszítette a legitimitását.

De mit tartalmaz az egyházzal kötött alapszerződés?

A Szerb Pravoszláv Egyház és a montenegrói kormány között most aláírt dokumentum részeként a Szerb Pravoszláv Egyház közjogi hatáskört kap, vagyona pedig sérthetetlen – ezt az állam garantálja. Montenegró egyben biztosítja az egyház által birtokolt nem bejegyzett ingatlanok nyilvántartásba vételét, sőt megnyílik a lehetőség a hittan bevezetésére is az oktatási intézményekben. Podgorica és a szerbek között hosszú ideje feszült volt a viszony. A most aláírt szerződés előrelépést jelenthet a két nép kapcsolatában a Balkánon – vélik az elemzők.

„Örömteli nap ez mindenkinek, aki előre akar lépni. Lezárjuk a múlt témáit – egyre gyorsabban haladunk az európai úton” – ezt írta a Facebookon Dritan Abazovic a szerződés aláírását követően.

Abazovic: elég a megosztottságból!

A politikai krízisre reagálva a montenegrói kormányfő elmondta: az embereknek elegük van már a megosztottságból, nem akarnak a múltban élni. Attól függetlenül, hogy montenegróiak vagy szerbek, a lakosok büszkék identitásukra, szabadságot akarnak és munkát. Montenegró az Európai Unió tagja akar lenni – fűzte hozzá az egyébként albán származású podgoricai kormányfő. Mint fogalmazott, csak azt sajnálja, hogy késlekedett az alapszerződés aláírásával, hiszen már két hónappal ezelőtt is elláthatta volna kézjegyével a dokumentumot.

A kormány leváltására irányuló indítványról a parlament augusztus 19-én szavaz.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

abazovic, dukanovic, monetenegro