Újabb országok hagynak fel a dollárban való kereskedéssel

Nemrég két ország is jelezte, hogy egymás között mostantól nem hajlandók majd dollárban kereskedni.

NAGYVILÁG 2023. ÁPRILIS 5. 16:13

Az amerikai dollár eddig a nemzetközi kereskedelem domináns valutája volt, de mostanában egyre több ország hagyja el a használatát. Az indiai külügyminisztérium nemrég jelentette be, hogy az ország központi bankjának utasítására India és Malajzia között a kereskedelem mostantól rúpiában fog történni.

Az indoklás szerint az indiai kereskedelmet így kívánják megvédeni az ukrajnai háború hatásaitól. A nemzetközi kereskedelemben eddig domináns tartalékvalutának számító amerikai dollártól való elfordulás további jelentőséggel bír, mivel azt jelzi, hogy India hajlandó konkrét lépéseket tenni nemzetközi kereskedelem dollármentesítése érdekében.

India mellett Oroszország is igyekszik felhagyni a dollárban való kereskedéssel, és inkább a kínai valutát akarja szélesebb körben használni az ázsiai, afrikai és latin-amerikai országokkal, köztük a Kínával folytatott kereskedelemben. Nemrégiben Brazília is követte a példát, és a Kínával folytatott kereskedelemben nem használja többé a dollárt.

A brazil kereskedelem- és befektetésösztönző ügynökség az új megállapodást úgy írta le, hogy az jüanban való kereskedés elősegíti a Kínával folytatott még kétoldalú kereskedelmet és a befektetések áramlásának megkönnyítését.

Mindeközben Szaúd-Arábia, Irán, India és az Egyesült Arab Emírségek is elkezdte vizsgálni az amerikai dollár alternatíváit, elsősorban az olajjal való kereskedés terén. Nemrégiben pedig kínai és francia energetikai vállalatok véglegesítették a kínai cseppfolyósított földgázra vonatkozó első, jüanban kötött üzletet, aminek keretében 65 ezer tonna gázt importálnának az Egyesült Arab Emírségekből.

NAGYVILÁG

Címkék:

dollar, india, trade deals