Újra üzemanyaghiány lehet a francia benzinkutakon

Újra üzemanyaghiány lehet a francia benzinkutakon

A január 19-re meghirdetett országos sztrájk előtt több nagyvároshoz közeli töltőállomáson már készlethiány alakult ki, országszerte a benzinkutak csaknem 4 százaléka küzd ilyen jellegű problémával.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2023. JANUÁR 18. 09:05

Általános a felháborodás és a tiltakozás a francia kormány által bevezetni kívánt nyugdíjreform ellen, ezért a szakszervezetek országos sztrájkot hirdettek január 19-re, a CFDT szakszervezeti szövetség felhívást tett közzé, hogy minél többen csatlakozzanak a megmozduláshoz.

Az emberek az országos akció közeledtével, attól tartva, hogy esetleg nem tudják majd megtankolni a munkabeszüntetés miatt autóikat, megrohamozták a benzinkutakat, ami oda vezetett, hogy több helyen is készlethiány alakult ki. A Párizs környéki Île-de-France régió és Lille, Bordeaux, valamint Lyon környéke is ilyen gondokkal küzd, a TF1 értesülései szerint a franciaországi benzinkutak 3,75 százalékát érinti az üzemanyaghiány, legyen szó akár benzinről, akár gázolajról.

A fenyegető benzinhiány oka az, hogy az olajfinomítói munkavállalókat képviselő CGT szakszervezet szisztematikus munkabeszüntetést hirdetett, a terv szerint január 19-én 24 órás, január 26-án 48 órás, február 6-án pedig 72 órás munkabeszüntetést tartanak, mely során szükség esetén leállítják az olajfinomítói létesítményeket.

A TotalEnergies olajipari nagyvállalat szakszervezetének koordinátora, Eric Sellini ezzel kapcsolatban felhívta rá a figyelmet, hogy az országos sztrájkmozgalom komoly gondokat okozhat az üzemanyag szállításban, amely akár le is állhat.

Pár nappal a meghirdetett első sztrájknap előtt máris egyre több helyen vannak problémák, a Párizzsal szomszédos Yvelines megye benzinkútjainak 18 százalékán nincs elég üzemanyag és az ország északi részén lévő Pas-de-Calais megye töltőállomásainak 13 százaléka is ilyen gondokkal küzd. Az említett két megye benzinkútjainak 5 százaléka minden típusú üzemanyagból teljesen kifogyott, vagyis se benzint, se gázolajat nem lehetett kapni. Négy másik megyében, nevezetesen Hauts-de-Seine, Loir-et-Cher, Mayenne és Essonne megyékben szintén egyre súlyosabb a helyzet, itt az üzemanyaghiány a benzinkutak 10-11 százalékát érinti. A Le Figaro kiemelte, hogy január elején az országos üzemanyaghiány mindössze 0,5 százalékos volt.

Franciaországban tavaly októberben országos káoszt okozott az olajfinomítók munkabeszüntetése, pár nap alatt áldatlan állapotok és kígyózó sorok alakultak ki azoknál a kutaknál, ahol még volt üzemanyag és olyan is előfordult, hogy tettlegességre került sor az összekülönbözött autósok között.

Az ágazat néhány képviselője és a francia kormány azonban igyekszik mindenkit megnyugtatni, hogy az októberi helyzet nem fog megismétlődni, Francis Pousse, az 5800 töltőállomást képviselő Mobilians szakmai szövetség elnöke a France Bleu nevű lapnak adott nyilatkozatában igyekezett megnyugtatni a lakosságot, hogy több mint egy hónapra elegendő készlettel rendelkeznek, ugyanakkor arra kérte az autósokat, hogy ne kezdjenek készletezésbe és felvásárlásba.

Agnès Pannier-Runacher energiaátmenetért felelős miniszter azzal próbálta nyugtatni a lakosságot, hogy a január 19-i szakszervezeti mozgósítás mindössze egy napig tart majd és egyáltalán nem áll fenn a tavaly ősszel kialakult helyzet veszélye. Élisabeth Borne miniszterelnök pedig arra kérte a sztrájkolókat, hogy ne büntessék a franciákat, a szakszervezeteket pedig felelősségre szólította fel.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

france, lack of petrol, strike, syndicate