Veszélyeket rejt az illegális bevándorlás az amerikaiak szerint

Az amerikaiak túlnyomórészt támogatják a bevándorlást – feltéve, hogy az legális. Az illegális migrációt azonban nagy többségük nem támogatja, és határozottabb fellépést várna el.

NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 29. 15:14

A regisztrált szavazók körében végzett közvélemény-kutatást a Scott Rasmussen kutatóintézet 1200 ember megkérdezésével december elején. A felmérésből kiderült, hogy

A megkérdezettek 74 százaléka úgy véli, hogy a legális bevándorlás jó Amerikának, és ugyanekkora arányban gondolják azt, hogy az illegális bevándorlás rossz.

A válaszadóknak mindössze 13 százaléka gondolja úgy, hogy a bevándorlás jó függetlenül attól, hogy az illegális vagy legális formában történik. A nagy többség (61%) támogatja a legális bevándorlást, az illegálisat azonban nem.

A felmérésben a legnagyobb demográfiai arányban a 18-34 éves felnőttek (24%) és a 65 év felettiek (25%) vettek részt, és több nő (53%) válaszolt, mint férfi (47%) az összes korosztályban. A republikánusok aránya 43 százalék, a demokratáké 36 százalék, az „egyéb” opciót választóké pedig 21 százalék volt a kutatásban résztvevők között.

A Rasmussen szerint a mintát „enyhén súlyozták földrajzi, nemi, életkori, faji, oktatási, internethasználati és politikai pártok szerint, hogy az észszerűen tükrözze a regisztrált szavazók országos népességét”. A hibahatár plusz-mínusz 2,8 százalékpont.

A kutatás arra is rámutatott, hogy

Csak minden ötödik regisztrált szavazó (21%) véli úgy, hogy a déli határ biztonságos, míg a többség (54%) úgy véli, hogy nem az.

A többség (52%) úgy gondolja továbbá, hogy „a mai kongresszusban lévő demokraták többsége” „nem próbálja meg komolyan biztosítani a határt és csökkenteni az illegális bevándorlást”, míg a 43 százalékuk szerint a republikánusok többsége komolyan próbálkozik.

Négyből közel három válaszadó (73%), vagyis

Az amerikaiak csaknem háromnegyede egyetért azzal, hogy „a kábítószer- és emberkereskedők, valamint a nemzetbiztonságot fenyegető egyéb veszélyek jelentős része” azok között a „szökevények” között van, akik illegálisan lépik át a határt, és „megpróbálják kijátszani a hatóságokat”.

Hetvenöt százalékuk szeretné, ha a drogkartelleket terroristáknak minősítenék.

A válaszadók 68 százaléka egyetértett azzal is, hogy az USA-nak több rendfenntartó tisztet és katonai személyzetet kellene küldenie a határra.

NAGYVILÁG

Címkék:

illegal migration, migration, poll, usa