Annyi drogot foglaltak le idén, hogy a teljes amerikai lakosságot is megölné

Joe Biden nyitott határokért kardoskodó politikája nem csak brutális migrációs hullámot idézett elő, hanem a kábítószer-kereskedelmet is jelentősen fellendítette. Soha nem látott mennyiségű drog érkezett idén az Egyesült Államokba.

GAZDASÁG NAGYVILÁG 2022. DECEMBER 23. 08:01

Az amerikai hatóságok szerint idén akkora mennyiségű fentanilt foglaltak le, hogy elméletileg azzal ki lehetne irtani az egész amerikai lakosságot. Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) pontos számokban is szemléltette, hogy milyen mértékben fajultak el a dolgok az Egyesült Államokban.

A DEA szerint 2022-ben 50,6 millió fentanilt tartalmazó tablettát és több mint 4500 kilogramm fentanilport foglaltak le. Ez pedig több mint 379 millió potenciálisan halálos adag fentanilt jelent.

A fentanil egy szintetikus opioid, amely nagyjából ötvenszer erősebb, mint a heroin. Ez az ópiátkrízis egyik mozgatórugója az Egyesült Államokban, amely évente csaknem százezer ember halálát okozza.

Becslések szerint 2021-ben 108 ezer ember halt meg kábítószer-túladagolásban az Egyesült Államokban, ami 17 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A DEA szerint már két milligramm fentanil – egy ceruza hegyén elférő kis mennyiség – is potenciálisan halálos dózisnak számít.

A gyógyszerészeti fentanilt súlyos fájdalom kezelésére engedélyezték korábban, általában előrehaladott rákos megbetegedések esetén használják az orvoslásban. Az illegálisan előállított fentanilt azonban heroinszerű hatása miatt az illegális drogpiacokon árulják, és gyakran keverik heroinnal vagy más kábítószerekkel, például kokainnal, vagy hamisított tablettákba préselik, akár vényköteles gyógyszerekbe is.

A DEA szerint a két mexikói drogkartell – a Sinaloa és a Jalisco kartell – felszámolása lenne a prioritás, hogy megfékezzék a krízist, elsősorban ugyanis ezek a kartellek felelősek a válságos helyzet kialakulásáért.

A két kartell által forgalmazott fentanil nagy részét titkos mexikói gyárakban állítják elő olyan vegyi anyagok felhasználásával, amelyek nagyrészt Kínából származnak.

A DEA egyébként a fentanil mellett csaknem hatvanezer kilogramm metamfetamint, körülbelül kétezer kilogramm heroint és mintegy kétszázezer kilogramm kokaint foglalt le idén. Arra a kérdésre, hogy miért harapózott el ennyire a kábítószer-kereskedelem az Egyesült Államokban, Joe Biden és kormányzása adhat választ. A demokrata adminisztráció ugyanis kinyitotta a határokat, ezzel pedig nem csak ellenőrizetlen migránsok millióinak adta meg a lehetőséget az átszökésre, hanem a kábítószercsempészek előtt is új lehetőségek tárházát nyitotta meg.

Blake Masters is – aki a félidős választásokon majdnem Arizona szenátora lett – a déli határon kialakult válságot és az ebből eredő drogáradatot a Joe Biden és Mark Kelly demokrata szenátor által képviselt politikának tulajdonította. Úgy véli, hogy az, ami a déli határon és környékén kialakult, nem véletlenszerű válság, hanem olyasmi, amit Joe Biden és a demokrata törvényhozás okozott a felelőtlen politikájával. Hozzátette hogy Mark Kelly mindenkinél többet tett Joe Biden megsegítéséért.

“Joe Biden és Mark Kelly feladta a déli határunkat, a szuverenitásunkat. Átadták azt a mexikói narkoterrorista drogszervezeteknek. Olyanok, mintha üzleti partnerek lennének”

– jelentette ki a republikánus jelölt, aki felidézte hogy Biden elnök első intézkedései között szerepelt az, hogy leállította a déli határon épülő kerítést, nem kevés pénzt elszórva ezzel. Ezzel együtt visszavonta az összes olyan sikeres intézkedést, amely segítette a helyi bűnüldöző szerveket és a határőrséget.

“Ha a mexikói drogterroristák, a kartell tagjai szavazhatnának ezen az amerikai szenátusi választáson, száz százalékuk Mark Kellyre szavazna”

– jegyezte meg a félidős választások előtt Blake Masters.

Az USA déli határainak mentén lévő közösségekben a fentanil nevű droghoz köthető halálesetek száma mintegy nyolcszáz százalékkal megugrott, mióta Joe Biden hivatalba lépett, és a demokrata kormányzás ideje alatt megsokszorozódott az USA-ba csempészett fentanil mennyisége is.

GAZDASÁG NAGYVILÁG

Címkék:

crisis, death, drugs, fentanil, usa