Visszatérnek a koronavírus tesztek az utazók számára

Több ország után Nagy-Britannia és Franciaország is úgy döntött, hogy a Kínából az országba belépőknek negatív tesztet kell bemutatniuk.

NAGYVILÁG 2023. JANUÁR 1. 11:01

Franciaország és Nagy-Britannia kötelező koronavizsgálatot akar bevezetni a Kínából érkező utazók számára. Korábban az USA, Olaszország, Spanyolország és Dél-Korea már döntött a kötelező tesztelés mellett. A brit kormány megerősítette az erről szóló médiajelentéseket.

A január 5-től Kínából induló közvetlen járatokkal az Egyesült Királyságba érkező utasoknak be kell mutatniuk az utazás előtt készített negatív tesztet, ellenkező esetben nem léphetnek be az országba. Bár Skóciába, Walesbe és Észak-Írországba nem indulnak közvetlen járatok Kínából, a kormány azon dolgozik, hogy az intézkedést az egész Egyesült Királyságban a lehető leghamarabb végrehajtsák.

A Kínából érkezőknek 48 óránál nem régebbi negatív tesztek kell bemutatniuk a Franciaországba való belépéshez is – jelentette be François Braun francia egészségügyi miniszter. A vizsgálati kötelezettséget attól függetlenül kell alkalmazni, hogy az utasok közvetlen járattal vagy átszállással érkeznek-e Franciaországba. Ezen felül már január elsejétől is szúrópróbaszerűen PCR-teszteket végeznek a Kínából történő belépéskor Franciaországban. A repülőjáratokon ismét kötelező lesz a szájmaszk viselése.

A kínai vezetés közel három év után december 7-én jelentette be, hogy véget vet a szigorú koronapolitikának. Hivatalosan meg nem erősített belső becslések szerint csak december első három hetében 248 millió ember fertőződött meg a koronavírussal. Ez a lakosság 18 százaléka.

NAGYVILÁG

Címkék:

china, coronavirus, tourist