Vízumkényszer bevezetésével kezelné a migrációs helyzetet az Európai Unió

Megszüntetheti a szabad beutazást az EU azon tagjelölt országok számára, amelyek nem hangolták össze vele vízumpolitikájukat. Erről beszélt a horvát belügyminiszter, aki szerint ha Szerbia harmonizálná beutazási szabályait az Unióéval, kevesebb migráns ostromolná illegálisan a határokat.

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. MÁRCIUS 14. 08:58

A tagjelölt nyugat-balkáni országok vízumpolitikájának megreformálásában látja a migráció megoldását a horvát belügyminiszter. Davor Bozinovic azt mondta, Szerbia felől érkezik a legtöbb illegális bevándorló Bosznia-Hercegovinába.

Ezeknek az embereknek egy része vízummentesen lép be Szerbiába, „úgynevezett turisták, akik mire elérik a horvát határt, illegális migránsokká válnak, majd megpróbálnak bejutni az EU területére”

– fogalmazott a miniszter.

Szerbia már megtette az első lépéseket

A vízummentesség eltörlésének fenyegetése elsősorban Szerbiára vonatkozik, mely területére olyan országokból is vízummentesen érkezhetnek állampolgárok, ahonnan az Unióba, illetve a schengeni övezetbe már nem. Ezt a listát uniós nyomásra tavaly csökkentették, és vízumkötelezettséget vezettek be Burundi, Tunézia, India és Bissau-Guinea állampolgárai számára. Ezekből az országokból ugyanis jelentős számú migráns próbált meg, Szerbián keresztül, az EU területére lépni. Davor Bozinovic szerint azonban ez a lépés csak ad hoc jellegű volt, nem elegendő, ezért újabb országok állampolgárai számára kellene vízumhoz kötni a belépést.

A nyugat-balkáni útvonalon érkező migránsok számottevő része egyébként Szíriából, Irakból és Afganisztánból indul útnak. Mindhárom országból csak vízummal lehet Szerbia területére lépni.

Elvenné a vízummentességet az Unió Szerbiától

Az Európai Unió a vízumpolitika teljes összehangolását várja el a tagjelölt országoktól. A horvát belügyminiszter emlékeztetett: az EU nyomon követi, mit tesznek ezen a téren a csatlakozni kívánó államok.

„Az uniós miniszteri megbeszélésen széles körű konszenzus alakult ki abban a tekintetben, hogy aki nem működik együtt a témában, az nem is számíthat azokra az előnyökre, amelyek az EU területére való szabad beutazásból adódnak”

– fogalmazott Davor Bozinovic.

Az európai integrációért felelős szerb miniszter a vízummentesség megszüntetésének lehetőségére reagálva nemrégiben azt nyilatkozta, Szerbia nem követett el hibát vagy visszaélést, ami veszélyeztetné a mentességet, ugyanakkor az illegális migrációs nyomás óriási probléma, ami miatt valóban felmerülhetett a vízumkötelezettség újbóli bevezetésének híre.

Vucic: meg kell védeni a déli határt

A migrációs helyzet megoldása Szerbiának is érdeke, az illegális bevándorlók ugyanis jelentős rendvédelmi kapacitásokat foglalnak le, és állandó költséget jelentenek az országnak. A migránsok miatt a lakosság is szenved. A napi szintű bosszúságokról, a félelemről és a fegyveres összecsapásokig fajuló konfliktusokról már a V4NA is számos alkalommal beszámolt. A rendőri erők fokozott munkájának köszönhetően a helyzet némileg csillapodott, a migránsokat folyamatosan begyűjtik az utcáról és a befogadó központokba szállítják. Az emberek aggodalma azonban továbbra sem szűnik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Novák Katalin (@katalin.novak)

Szerbia az utóbbi időben több intézkedést is tett az illegális migráció megfékezése érdekében – nyilatkozta tavaly decemberben Aleksandar Vucic szerb államfő a szerb–magyar szakaszon álló határkerítésnél, ahol Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel és Andrej Babis volt cseh kormányfővel egyeztetett a témáról. Vucic az egyik ilyen intézkedésnek pont a vízummentesség megszüntetését jelölte meg azon országok számára, ahonnan a legtöbb illegális bevándorló érkezik. Ugyanakkor hasonlóan fontosnak nevezte a déli határ védelmét és az embercsempész és egyéb bűnözői csoportokkal szembeni fokozott és hatékony fellépést is.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

croatia, migration, serbia, visa, vucic