A baloldali miniszterelnök-jelölt programja: Vegyenek kisebb autót!

Ostobaságnak tartja az üzemanyag-árak befagyasztását a baloldali miniszterelnök-jelölt épp úgy, mint a lakossági rezsiárak alacsonyan tartását. Helyette inkább abszurd módon azt javasolja az embereknek, hogy ha emelkedik az üzemanyag ára, vegyenek kisebb autót.

POLITIKA 2021. DECEMBER 27. 15:05

A rezsicsökkentéshez hasonlóan a benzinárak befagyasztását is támadta az utóbbi hetekben Márki-Zay Péter, a magyar baloldal miniszterelnök-jelöltje. A Mediaworks Hírcentruma összefoglalta a baloldal miniszterelnök-jelöltjének ezzel kapcsolatos abszurd elképzeléseit, amelyek súlyos gondot jelentenének az autósoknak – és persze az egész magyar társadalomnak. A baloldali jelölt, Márki-Zay Péter képtelen programjából sorozatot állított össze a Mediaworks Hírcentrum, melynek most első részét közöljük.

Márki-Zay Péter

 

Márki-Zay Péter októberben, a baloldali miniszterelnök-jelöltek vitáján már egyértelművé tette álláspontját, miszerint a benzinárban semmilyen szociális komponenst nem tart indokoltnak. Úgy fogalmazott, az embereknek érezniük kell az energiaárak növekedését.

„Ahhoz, hogy fönntarthatóvá alakítsuk a gazdaságot, ahhoz igenis érezni kell az energiaár-növekedést, azokat az externáliákat, amiket ráterhelünk a fogyasztókra, mert végül is mindent a fogyasztókra, persze a kibocsátó, de az be fog épülni az árba”, fejtegette a HVG című lap által szervezett, Gyurcsány feleségével folytatott vitán.

A korábban Brüsszel-közeli energiacégek lobbistájaként dolgozó Márki-Zay az RTL által celebrált műsorban felelőtlen ígéretnek nevezte az üzemanyagárak adójának csökkentését is. „Mindenki növelni akarja a béreket, a juttatásokat, lakást akar építeni, beruházni akar, fejleszteni akar, zöld gazdaságot akar és a többi, ami iszonyatos pénzbe kerül. És egyébként meg adót akar csökkenteni minden egyes területen. Ezek olyan felelőtlen ígéretek”, jelentette ki.

„Tartósan végtelenül károsnak tartom, ha a piaci folyamatokba az állam felelőtlen módon akar beavatkozni” ezt már a Blikknek adott interjúban fejtegette Márki-Zay Péter. A baloldali miniszterelnök-jelöltet a lap arról kérdezte, mihez kezdene a benzinárak folyamatos emelkedésével, ha kormányt alakíthatna jövőre. A baloldali politikus erre azt mondta, nem tartja megoldásnak az üzemanyagárak befagyasztását. Majd azt magyarázta, hogy az Egyesült Államokban, amikor emelkedni kezdett a benzin ára, akkor az emberek kisebb autókra váltottak, „s nem egyesével, hanem akár hárman mentek együtt munkába”.

Miközben azonban Márki-Zay azt javasolja az embereknek, hogy vegyenek kisebb autót, nagycsaládosként maga is igénybe vette a magyar kormány autótámogatási kedvezményét és nagy autót vásárolt.

Később az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a lényegét tekintve ismét szidta a benzinárak befagyasztását.

Nem Márki-Zay az egyetlen baloldali politikus, aki hadat üzent az autósoknak. Karácsony Gergely, Budapest balliberális főpolgármestere még nyáron azt üzente az esztelen biciklisávok és a budapesti dugók miatt őt bírálóknak, hogy „szálljanak ki a kocsiból és menjenek gyalog.”

Az árak kordában tartásáért a magyar kormány november 15-től rendelt el üzemanyagárstopot: a 95-ös benzint és a dízelt literenként három hónapig maximum 480 forintos (kb.1,3 euró) áron adhatják a benzinkutakon. Amelyik benzinkút nem tartja be a hatósági árat, azt akár hárommillió forintig terjedő bírsággal és féléves bezárással is büntethetik.

POLITIKA

Címkék:

election, fuel, fuel prices, Hungary, left