A migrációs politika szigorításán dolgozik az új kormány

A migrációs politika szigorításán dolgozik az új kormány

A skandináv ország Dánia nyomdokaiba lépne a bevándorlást érintő kérdésekben, mialatt teljesen ellentétes úton járna, mint Németország, ahol éppen enyhíteni készülnek az állampolgársági szabályokon.

NAGYVILÁG POLITIKA 2022. DECEMBER 2. 14:19

Svédországban már nem lesz olyan egyszerű állampolgárságot szerezni

Az új, jobboldali svéd kormány egy bizottság segítségével tanulmányozza, hogy hogyan lehetne szigorúbb feltételekhez kötni a bevándorlók svéd állampolgárságát. A kormánypártok a Svéd Demokratákkal közösen egyetértettek abban, hogy véget akarnak vetni mind a liberális bevándorlási politikának, mind pedig a szinte ajándékba kapott állampolgárság megszerzésének. A megállapodás fő gondolata az, hogy az állandó tartózkodási engedélyt állampolgársággá kell alakítani – mondta Maria Malmer Stenergard, a jobboldali Mérsékelt Párt képviselője a Svenska Dagbladet újságnak. A migrációs ügyekért felelős miniszter hozzátette ugyanakkor, hogy ehhez a mostaninál komolyabb feltételrendszert kell felállítani.

„Elképzelésem szerint egyéni terveket fognak kapni arra vonatkozóan, hogy ezt hogyan érhetik el. Tanulják meg a nyelvet, keressenek megélhetést, és szerezzenek ismereteket a svéd társadalomról, hogy teljes mértékben svéd állampolgárrá válhassanak”

– magyarázta a jobboldali politikus. A kormány azt is megvizsgálja, hogy mi történjen azokkal az állandó tartózkodási engedéllyel rendelkezőkkel, akik nem tudnak, vagy nem is akarnak svéd állampolgárokká válni. Mint mondta,

„természetesen nem fogunk megelégedni azzal, hogy az emberek csak egy meglévő állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek, amelyet sok esetben különösebben egyértelmű követelések nélkül adtak meg, ha ezután nem teszik meg az állampolgársághoz szükséges további lépéseket”.

A kabinet szeretné kiszűrni azokat az eseteket is, amikor egy bevándorló védelmet kér Svédországban, tartózkodási engedélyt kap, majd kiderül hogy nem is volt erre jogosult.

„Meg akarjuk találni a módját annak, hogy a migrációs ügynökség rendszeresen újraértékelje, hogy fennállnak-e a tartózkodási jogosultságok. A cél az, hogy több tartózkodási engedélyt hívjanak vissza, például akkor ha egy személy menedékjogra vagy más védelemre hivatkozik, majd hazautazik nyaralni”

– mondta a tárcavezető. Ahogy arról a V4NA is beszámolt, a svéd kormány nemrég már egy sor intézkedést jelentett be az országban az illegális bevándorlókból létrejött úgy nevezett árnyéktársadalmak felszámolására. A tervek szerint szigorúbb határellenőrzést, új lakcímellenőrzési rendszert és népszámlálást is bevezetnének, hogy pontos adataik legyenek a népességről. A miniszter szerint a határellenőrzést azért kell visszaállítani, hogy nyomon tudják követni ki tartózkodik Svédországban, hiszen – mint megjegyezte – az ország már jó ideje elveszítette az ellenőrzést a tekintetben, hogy ki érkezik és ki tartózkodik az országban.

Fontolóra veszik azt is, hogy svéd határőröket állomásoztassanak a nemzetközi repülőtereken, és szigorítsák a menedékkérők lakcímének ellenőrzését. Ha a migránsok nem akarják megadni a lakcímüket, annak következményei lesznek, többek között azt is kockáztatják, hogy a menedékjog iránti kérelmüket visszavonják.

A becslések szerint legalább 100 000 ember tartózkodik illegálisan Svédországban. Az erre vonatkozó adatok frissítése érdekében népszámlálást is tartanak az országban, továbbá a migránsok azonosítását is meg akarják könnyíteni azzal, hogy biometrikus elemeket, többek között arcfelismerést és ujjlenyomatok leolvasását is bevezetik a menekültügyi eljárás folyamatába. A mostani tervek szerint pedig akár az is előfordulhat, hogy a jelenleginél több időt kell várnia valakinek arra, hogy svéd állampolgár legyen, nem kizárt, hogy legalább 8 évnyi tartózkodást írnak majd elő.

Németországban eközben árucikk lehet az állampolgárság

Svédország mindezzel Dánia nyomdokaiba lép, amely már évekkel korábban hadat üzent az illegális migrációnak és szigorú intézkedésekkel igyekszik elérni, hogy a bevándorlók ne Dániát válasszák úti célként. Ezzel szemben Németország merőben más úton képzeli el a jövőt, a szociáldemokratákból, a zöldekből és a liberálisokból álló szövetségi kormány éppen jelentősen mérsékelni szeretné az állampolgársághoz szükséges feltételrendszert.

A szociáldemokrata Nancy Faeser belügyminiszter vezette tervezet szerint már nem lenne szükség arra minden esetben, hogy elsajátítsák a német nyelvet és nem kell lemondaniuk korábbi állampolgárságukról sem. Ez elsősorban azokat a migránsokat érinti, akik a 2015-ös migránshullámmal érkeztek Németországba. A már német földön született gyermekek automatikusan német okmányokat kapnak, feltéve, hogy az anya vagy az apa legalább 5 éve “törvényes szokásos tartózkodási hellyel” rendelkezik Németországban. Ez egyébként korábban 8 év volt, most azonban már elég, ha valaki 2018-ban érkezett a nyugat-európai országba.

A kormány nem szeretné sokáig húzni az állampolgársági törvény újabb reformját és már karácsony előtt szeretné bevezetni az új szabályokat. Szakértők becslése szerint Németországban több mint kétmillió külföldi részesül majd a reformból.

Ezek a változtatások nem meglepő módon komoly ellenérveket szültek az ellenzéki oldalon. Thorsten Frei, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) képviselője arra figyelmeztet, hogy a német állampolgárság

“nem válhat ócska árucikké. Már most is nagyon vonzó és liberális honosítási törvényünk van. A német állampolgárságnak az integrációs folyamat végén kell állnia, nem pedig az elején”

– jelentette ki a CDU politikusa, aki hozzátette hogy amit a kormány tervez, az veszélyes. Az Alternatíva Németországért (AfD) párt sem hagyta szó nélkül a szövetségi kormány tervezetét. Jan Schiffers, a bajor tartományi parlament AfD-frakciójának integrációs politikai szóvivője szerint a kormány törekvése

“leértékeli a német állampolgárságot, és így a külföldieket nem ösztönzi a beilleszkedésre. A német állampolgárság elválaszthatatlanul kapcsolódik kultúránkhoz és nyelvünkhöz. Teljesen rossz megközelítés, ha csak a németországi tartózkodás időtartamára korlátozzuk. Csak a jó beilleszkedés és a törvényeink feltétlen tiszteletben tartása vezethet a német állampolgársághoz”

– jelentette ki az AfD politikusa, majd hozzátette: “a jogállamiság pártjaként nem fogadhatjuk el, hogy a kormány árucikként kezelje az állampolgárságunkat”.

 

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

illegal migrants, migration, restriction, sweden