A terrorizmusellenes program nem tesz eleget az iszlamista szélsőségekkel szemben

Egy felülvizsgálat szerint a brit kormány terrorizmusellenes programja nem tesz eleget az iszlamista szélsőségesek elleni küzdelem érdekében, és kettős mércét alkalmaz a szélsőjobboldallal szemben, ezért a kormány átdolgozza a programot. A döntést azonban többen kritizálták balliberális oldalról, mert véleményük szerint ez árt a muszlim közösségnek.

POLITIKA 2023. FEBRUÁR 10. 08:46

Az Egyesült Királyság terrorizmus megelőzési programjának a felülvizsgálatát még 2019-ben rendelte el Priti Patel volt belügyminiszter. A Prevent terrorizmusellenes program legfőbb célja, hogy megelőzze, hogy az emberek a terrorizmus bármilyen formája felé forduljanak.

A felülvizsgálatot William Shawcross, a kormányzati jótékonysági bizottság korábbi elnöke vezette, és megállapította, hogy a Prevent „nem tesz eleget az erőszakmentes iszlamista szélsőségek elleni küzdelem érdekében”, és „kettős mércét alkalmaz a szélsőjobboldallal”.

A jelentés szerint: „A szélsőséges ideológia elleni küzdelemnek nem szabadna a tiltott szervezetekre korlátozódnia, hanem ki kellene terjednie a terrorizmus küszöbértéke alatt működő hazai szélsőségesekre is, akik a terrorizmusnak kedvező környezetet teremthetnek”.

A jelentés szerint a Prevent program a szélsőjobboldallal kapcsolatban széleskörű megközelítést alkalmaz, és már akár olyan jobboldali ellentmondásos, vagy provokatív kommentárokat is vizsgálhat, amelyeknek nincs érdemi kapcsolata a terrorizmussal vagy a radikalizálódással.

„Az iszlamizmussal kapcsolatban azonban a Prevent hajlamos sokkal szűkebb, a tiltott szervezetek köré összpontosító megközelítést alkalmazni, figyelmen kívül hagyva az erőszakmentes iszlamista narratívák és hálózatok terrorizmushoz való hozzájárulását”

– áll a jelentésben.

A jelentés szerzője hozzátette, hogy a szakemberek a fenyegetések megítélése során hajlamosak a „vakfoltokra” az iszlámmal kapcsolatos „kulturális félénkség” miatt.

„A Preventnek következetes és tényeken alapuló megközelítést kell biztosítania a küszöbértékek és kritériumok meghatározásához, és gondoskodnia kell arról, hogy ne hagyja figyelmen kívül a legfontosabb nem erőszakos radikalizáló hatásokat” – áll a jelentésben.

A brit kormány elfogadta a 188 oldalas jelentés mind a 34 ajánlását, és belügyminisztérium közölte, hogy átalakítják a programot. Suella Braverman belügyminiszter elmondta, hogy „a Prevent mostantól az iszlamista terrorizmus fő veszélyére összpontosít”, ugyanakkor hozzátette, hogy „ennek az arányosabb megközelítésnek a részeként továbbra is éberek maradunk az újonnan megjelenő fenyegetésekkel szemben, beleértve a szélsőjobboldalt is”.

Balliberális oldalról azonban érték kritikák a jelentést. Az Amnesty International szervezet szerint a felülvizsgálat „tele van elfogult gondolkodással, hibákkal és egyszerű muszlimellenes előítéletekkel”.

Yvette Cooper árnyék-belügyminiszter sürgette a kormányt, hogy vizsgálja felül a szélsőségesség elleni stratégiát, megjegyezve, hogy azt 2015 óta nem frissítették, és felszólította Braverman asszonyt, hogy utasítsa el a felülvizsgálatban a „szélsőségesség hierarchiájának” hangsúlyozását, amely az iszlamizmust helyezi a csúcsra.

Az inews.com-nak nyilatkozó kormánytanácsadók elmondták, hogy a legnagyobb veszélyt a brit fiatalokra az online terjedő jobboldali radikalizmus jelenti, jelenleg ez az egyik fő vizsgálati pontja a Prevent programnak is. A múlt héten közzétett statisztikák szerint tavaly megugrott a Preventhez a szélsőjobboldali ideológiával kapcsolatos aggályok miatt beutalt személyek száma. Ez volt a második egymást követő év, amikor a szélsőjobboldali szélsőségesség miatt beadott kérelmek száma megelőzte az iszlamista szélsőségességet.

Jelenleg ugyanakkor a terrorizmusellenes rendőrségi hálózat élő nyomozásainak 80 százaléka iszlamista, 10 százaléka pedig szélsőjobboldali ügyekkel kapcsolatos.

Az elmúlt négy évben, amióta a kormány először jelentette be a Prevent független felülvizsgálatát, hat súlyos terrortámadás történt az Egyesült Királyságban, amelyeket mindegyiket szélsőséges iszlamisták követtek el. Ezek közül négy esetben az elkövetők ismertek voltak a Prevent előtt.

POLITIKA

Címkék:

radicalism, terrorism, uk