Az EU felelőtlen politikáját bírálja a jobboldali párt

Az EU felelőtlen politikáját bírálja a jobboldali párt

Az Európai Unió nemcsak politikailag, hanem pénzügyileg is beavatkozik egy háborúba, "egyrészt mindannyiunk energiaellátását kockáztatva, másrészt ez a beavatkozás csak tovább hajtja a rossz monetáris és adósságpolitika által létrehozott veszélyes inflációs spirált".

POLITIKA 2022. NOVEMBER 12. 13:26

Az Európai Bizottság elnöke havi másfél milliárd eurós pénzügyi támogatás kidolgozását javasolja az Európai Uniónak Ukrajna számára. Az összesen maximum 18 milliárd eurós finanszírozási csomag fedezné Kijev pénzügyi igényeit 2023-ban. Ezt azután jelentették be, hogy Ursula von der Leyen telefonon beszélt Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel az alapvető ukrajnai állami feladatok ellátásának lehetőségeiről. A tervek nagy port kavartak az Európai Unió egyes országaiban, Magyarország már jelezte hogy nem fogja támogatni azokat a változtatásokat, amelyek az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós mentőcsomag létrehozásához szükségesek. Az osztrák jobboldal pedig azt követeli a kormánytól, hogy utasítsa el a gigászi segélycsomagot, amely újabb hitelfelvétellel járhat.

„Már egy ideje szó van arról, hogy újabb 18 milliárd euró úgynevezett segélypénzt pumpálnak Ukrajnába. Kezdettől fogva bíráltuk ezt a tervet, mert meggyőződésünk, hogy ennek a háborúnak a közvetett finanszírozása alapvetően helytelen. Most, hogy az is egyre világosabbá válik, hogyan akarják az egészet megvalósítani, nyilvánvaló, hogy ez biztosan nem lehet a helyes út”

jelentette ki Georg Mayer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti képviselője, aki szerint megint az átlag európai adófizetők isszák meg a levét az egész segélyezésnek.

„A terv az, hogy havonta mintegy 1,5 milliárd eurós kölcsönt nyújtunk Ukrajnának, és támogatjuk a felhalmozódó kamatokat, hogy a teljes összeg elérje a 18 milliárd eurót. Ehhez jönnek még a tervezett 35 éves futamidő és a 2033-as törlesztés kezdete. A lényeg az, hogy a hazai adófizetőknek nem csak ezt az állítólagos segélyt, hanem a kamatokat is meg kell fizetniük”

– reagált Mayer és hozzáfűzte, hogy ismét a közös hitelfelvételről és ezáltal az adósságok közösségiesítéséről van szó, „ami ellen évek óta hevesen küzdünk”. A rendelettervezet 14. cikke ugyanis szó szerint kimondja: „A Bizottság felhatalmazást kap arra, hogy az eszköz keretében kölcsönök formájában nyújtott támogatás finanszírozása érdekében az Unió nevében kölcsönt vegyen fel a tőkepiacokon vagy pénzügyi intézményektől a szükséges forrásokból.”

Georg Mayer kiemelte hogy az Európai Unió nemcsak politikailag, hanem pénzügyileg is beavatkozik egy háborúba, „egyrészt mindannyiunk energiaellátását kockáztatva, másrészt ez a beavatkozás csak tovább hajtja a rossz monetáris és adósságpolitika által létrehozott veszélyes inflációs spirált”.

A bizottság javaslatát egyébként az Európai Parlamentnek és az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanácsnak is jóvá kell még hagynia.

POLITIKA

Címkék:

austria, fpö, ukraine, ursula von der leyen