Az uniós elit nyelve egy képmutató nyelv – mondja a lengyel képviselő

Az uniós elit nyelve egy képmutató nyelv – mondja a lengyel képviselő

Óriási hisztériát keltett a balliberális politikusok között a lengyel kormánypárti európai parlamenti képviselő, aki többek között az EU intézményrendszeréről fogalmazott meg egyenes és éles kritikát.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 28. 15:16

„A keserű igazság az, hogy az Európai Parlament sok kárt okozott Európában. Azt a hamis üzenetet küldte, hogy az európai démoszt képviseli. Azonban nincs és nem is lesz európai démosz” – kezdte beszédét Ryszard Legutko lengyel európai parlamenti képviselő, az Európai Konzervatívok és Reformerek pártcsalád EP-frakcióvezetője azon a keddi strasbourgi ülésen, amelyen az Európai Parlament elődje, az Európai Szén- és Acélközösség közgyűlésének hetven évvel ezelőtti, 1952-es megalakítására emlékeztek.

Ryszard Legutko szerint a parlament „szégyentelen pártoskodással fertőzte meg Európát, és ez a fertőzés annyira ragályossá vált, hogy átterjedt más intézményekre, például az Európai Bizottságra is. Az Európai Parlament feladta alapvető feladatát, az emberek képviseletét. Ehelyett az úgynevezett európai projektet megvalósító gépezetté vált, és ezzel választók millióit idegenítette el”.

Legutko beszéde annyira felbőszítette a balliberális többséget, hogy hangos bekiabálások, gúnyos tapsolások, fütyülések és fújolások övezték a képviselő felszólalását. A politikus azt mondta egy lengyel lapnak, hogy egyáltalán nem lepte meg ez a reakció, hiszen általában így viselkednek a balliberális oldalon, amikor ellenvéleményt hallanak.

„Jellemző, hogy az EU képviselői mindig is szerettek ilyen önelégült hangnemben beszélni magukról vagy az Unióról. Úgy gondoltam, hogy megragadva a lehetőséget, hogy sokan vannak az ülésteremben, érdemes lenne elmondani néhány olyan dolgot, ami eléggé nyilvánvaló. Végül is nem mondtam semmi olyat, ami mélyen rejtve maradt volna. Természetesen dühösen reagáltak, mert ez megszakította a „és milyen nagyszerűek vagyunk” hangnemet”

– jelentette ki Legutko, aki hozzátette, hogy beszédes volt az is, hogy senki sem tudott ellenérvet hozni, csupán megmaradtak a bekiabálás és fújolás szintjén. A lengyel képviselő azt is mondta, hogy az elit által használt nyelv rendkívül képmutató. A szóban forgó ülésen

„három miniszterelnök volt jelen, akik a sokszínűségről áradoztak, és egyszer csak előjön egy fickó, akinek más a véleménye, és dühöngeni kezdenek – toporzékolnak, fütyülnek, sértegetnek. A sokszínűségről beszélni hazugság. Egyformaság, egyhangúság, konformitás. Ezért kell egyszerűen valahogy áttörni ezt a hazug nyelvet, és megmutatni, hogyan is állnak a dolgok”

– mondta.

POLITIKA

Címkék:

ez, hypocrisy, poland