Brüsszel forrásmegvonással fenyeget egy LMBTQ-ellenes határozat miatt

Az uniós források elvesztésének árán is kitartanak az LMBTQ-ellenes állásfoglalás mellett. A határozatot a kormánypárt és a katolikus egyház is támogatja.

POLITIKA 2021. AUGUSZTUS 21. 12:11

Nem hajlandó elállni LMBTQ-ellenes állásfoglalásától a dél-lengyelországi Małopolska régió annak ellenére sem, hogy akár 2,5 milliárd eurónyi uniós támogatást veszíthet el ezzel. Małopolska két évvel ezelőtt fogadta el a határozatot, amely ellenzi „az LMBTQ-mozgalmak ideológiájának népszerűsítésére irányuló nyilvános tevékenységeket”. A határozat konfliktust váltott ki Varsó és Brüsszel között, az elmúlt hónapban az Európai Bizottság jogi eljárást indított Lengyelország ellen, mondván: Varsó nem adott megfelelő választ az úgynevezett „LMBTQ-ideológia mentes övezetekkel” kapcsolatos megkeresésre. Lengyelország szeptember 15-ig kapott időt a válaszadásra.

A małopolska-i regionális közgyűlés ellenzéki tagjai a konfliktus – és a 2,5 milliárd eurós forrás visszatartásával való brüsszeli fenyegetés miatt – csütörtökön szavazást kezdeményeztek a nyilatkozat visszavonásáról. A kormánypárti PiS képviselői azonban meghiúsították az ellenzéki törekvést.

Jan Duda, a małopolska-i közgyűlés vezetője – Andrzej Duda lengyel elnök édesapja – azt mondta: a határozat egyetlen célja a családok védelme.

Az állásfoglalást a katolikus egyház lengyelországi képviselői is támogatják. „A szabadságnak ára van, és ez az ár magában foglalja a becsületet is. A szabadságot nem lehet pénzért megvenni” – mondta Marek Jędraszewski érsek egy vasárnapi prédikációjában, melyben figyelmeztetett a „Szűz Mária és követői közötti harcra” is a „neomarxista LMBTQ- ideológia” ellen.

Brüsszel Magyarországot is büntetni próbálja hasonló okokból. A kötelezettségszegési eljárásokat indító Európai Bizottság kifogásolja, hogy a magyar kormány egy új jogszabállyal kizárja a gyermekek számára hozzáférhető tartalmakból az LMBTQ-aktivistákat. Magyarország polgárai népszavazáson dönthetnek ebben az ügyben.

Az ILGA-Europe rangsora szerint Lengyelország a leghomofóbabb ország az EU-ban.

POLITIKA

Címkék:

European Union, lgbt, poland