Csaknem kétszer annyit kapott a magyar baloldal a kampányára Amerikából, mint amennyit beismert

Az eddig ismert összeg kétszeresét kaphatta Amerikától a magyar baloldal az Action for Democracy-n keresztül a választási kampányban, amelyet lényegében a DatAdat cégcsoport vezényelt le. Az ellenzéki hálózat mögött pedig az Egyesült Államok titkosszolgálata, a CIA is megjelenik.

POLITIKA 2022. NOVEMBER 23. 17:47

Az Origo.hu portál azt írja, hogy a magyar Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága szerdán nyilvánosságra hozta a baloldal külföldről történő finanszírozását vizsgáló titkosszolgálati jelentés – minősítés alól feloldott – főbb megállapításait.

A dokumentumból kiderül, hogy a Márki-Zay Péter által beismert 1,8 milliárd forinton felül további mintegy 1,2 milliárd forint is érkezett az Egyesült Államokból az ellenzékhez a Korányi Dávid vezette Action for Democracy nevű szervezeten keresztül.

A jelentés szerint ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak utalt 1,8 milliárd mellett a Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnök pártja, a DK-közeli Ezalényeg.hu kiadója, az Oraculum 2020. kft. több mint egymilliárd, a Bajnai Gordon-féle DatAdat cégcsoport csaknem 150 millió, a Gemius Hungary Kft. pedig mintegy hárommillió forintot kapott Karácsony Gergely főtanácsadójának amerikai szervezetétől. Összesen tehát 3,015 milliárd forintnyi külföldi pénzt utaltak a baloldali kampányra.

Márki-Zay Péter bukott kormányfőjelölt elmondása alapján eddig csak azt lehetett tudni, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom utalt pénzt a DatAdat-nak. Most viszont az is egyértelművé vált, hogy lényegében a teljes magyar baloldal megbízásokkal halmozta el Bajnai Gordonék adatkezelő cégcsoportját.

A Karácsony Gergely-féle 99 Mozgalom és a Párbeszéd, az LMP, az MSZP nevű pártokhoz köthető Kapcsolat.hu Kft., Böcskei Balázs Idea Intézete, és a Czeglédy Csaba baloldali ügyvéd érdekkörébe tartozó Éljen Szombathely Egyesület is jelentős összegeket utalt a volt miniszterelnök és társai vállalkozásainak.

A szolgálatok megvizsgálták az Action For Democracy kapcsolati hálóját, és feltárták, hogy a szervezet kapcsolatba hozható a National Endowment for Democracy-val (NED), ami „lényegében a CIA hivatalossá tett megjelenése külföldön”.

Ezt a szervezet társalapítója, Allen Weinstein is megerősítette, amikor még 1991-ben úgy fogalmazott: „amit ma csinálunk, annak a nagy részét 25 évvel ezelőtt a CIA rejtetten csinálta”.

Az elemzés rámutatott, hogy a NED részese volt a 2006-os fehérorosz ellenzéki elnökjelölt kampányának, a 2011-es arab tavasz során ellenzéki pártokat támogatott, nagyobb összegeket juttatott az ujgur csoportoknak Kínában, és hongkongi civil szervezeteket is finanszírozott.

Az Action for Democracy – Chris Maroshegyi nevű amerikai alelnökén keresztül – szoros kapcsolatban van továbbá az Albright Stonebridge Group nevű szervezettel is, amelynek számos vezető munkatársa 2021-ben tagja lett Joe Biden amerikai elnök adminisztrációjának.

Ismert, múlt héten Kocsis Máté, a nemzetbiztonsági bizottság kormánypárti tagja kezdeményezte az anyag titkosításának a feloldását, és kijelentette: „az ország szuverenitását súlyosan sértő cselekményekről és tranzakciókról van szó, amelyekről joga van tudni a teljes magyar nyilvánosságnak”.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, leftists, money, scandal, usa