Csehország visszavonja az Európai Bíróságon a lengyel határ menti szénbányászat miatt tett panaszát

Csehország visszavonja a határához közeli, lengyelországi Turów bánya miatt benyújtott panaszát az Európai Bíróságnál, az előzetes kétoldalú megállapodás szerint Lengyelország részt vállal a környezeti hatásokat csökkentő projektekben, közölte keddre virradóan Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő.

GAZDASÁG POLITIKA 2021. MÁJUS 25. 10:01

Morawiecki az Európai Unió hétfői brüsszeli csúcstalálkozóján tárgyalt a két ország közötti vitát kiváltó kérdésről cseh hivatali kollégájával, Andrej Babissal. A csúcstalálkozó első napját záró sajtóértekezletén a lengyel kormányfő közölte, Babissal “nagyon közel állnak a megállapodáshoz”, a cseh fél a közeli napokban konkretizálja a két kormányfő közötti megegyezést.

Ennek értelmében Csehország beleegyezett az Európai Unió Bíróságához márciusban benyújtott panasz visszavonásába, egyúttal a lengyel fél többéves, 45 millió eurót érő, a bánya környezeti hatását kivédő projektekben vesz részt, tudatta Morawiecki.

Létrehoznak egy közös, a környezeti hatásokat vizsgáló szakértői bizottságot is.

A Turów bánya tulajdonosa, a PGE lengyel energiavállalat befejezi a már épülő föld alatti védőpajzsot, mely korlátozza majd a talajvizek elszivárgását, valamint a szennyező kimosódásokat akadályozó torlaszokat is létesít.

Morawiecki megerősítette, a bánya és az általa ellátott szénerőmű nem áll le, Varsó viszont fontosnak tartja, hogy egyezségre jusson Prágával.

Csehország attól tart, hogy a bánya működtetése elapaszthatja a régió víztartalékait, növelheti a zajterhelést és a légszennyezést. Prága annak kapcsán fordult az Európai Unió Bíróságához, hogy Lengyelország először 2026-ig, majd 2044-ig meghosszabbította a bánya működési engedélyét.

Az Európai Bíróság a Prága kezdeményezésére zajló perben pénteken elrendelte a bánya működésének átmeneti felfüggesztését, ezt a határozatot Varsó aránytalannak nevezte, végrehajtását pedig energiabiztonsági, foglalkoztatottsági és környezetvédelmi érvekre hivatkozva elutasította.

GAZDASÁG POLITIKA

Címkék:

andrej babis, czech republic, mateusz morawiecki, poland, turow