Egyszerre lesz választás és népszavazás

Egyszerre lesz választás és népszavazás

Hétmilliárd forintot spórolnak azzal, hogy egy időben tartják Magyarországon az országgyűlési választást és a gyermekvédelmi népszavazást – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányzati sajtótájékoztatón.

POLITIKA 2022. JANUÁR 13. 14:15

Gulyás Gergely a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a magyar közéletben ritka a konszenzus, ezért jó, hogy teljes az egyetértés a szavazások időpontjával kapcsolatban. A miniszter külön köszönetet mondott az ellenzéki Párbeszéd párt képviselőjének, Szabó Tímeának, aki javasolta a választás és a népszavazás egyidejű megtartását. A javaslatot az Országgyűlés valamennyi képviselője támogatta.

A választásnak és a népszavazásnak is óriási tétje van – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Úgy fogalmazott, a kiskorúaknak szóló szexuális propaganda iskolákban és reklámokban való megtiltása indokolt, és a gyermekek nevelésének joga a szülőké. A miniszter kérte: az állampolgárok ne csak a választáson, hanem a népszavazáson is mondják el a véleményüket.

 

Megszűnik a védettségi igazolvány

Oltási igazolvánnyá alakul február 15-étől a védettségi igazolvány Magyarországon. Ettől az időponttól kezdve az a 18 éven felüli minősül oltottnak, aki megkapta a koronavírus ellen a harmadik oltást, valamint az, aki két oltást kapott és a második hat hónapon belül van. A 18 éven aluliaknál a két oltás elegendő – tette hozzá Gulyás Gergely.

Az omikron variáns miatt az „átesettség” fogalma mást jelent, már nem az átesettség, hanem az oltás jelent védettséget – fejtette ki a miniszter.

Új igazolványokra nem lesz szükség, a QR-kód alapján lehet ellenőrizni az igazolványt.

 

Rövidül a karanténkötelezettség időtartama

A felnőtteknél hét nap lesz a karantén, amely öt nap után, tünetmentesség esetén, negatív koronavírus-teszttel megszűnik. Gulyás Gergely elmondása szerint az iskolákban a felső tagozatnál már bevált gyakorlatot kiterjesztik az alsó tagozatra is, ha egy osztályban megbetegedés van, akkor a karanténkötelezettség időtartama 5 napra csökken az oltatlanok esetében.

Magyarországon az iskolai oktatásnak folyamatosnak kell lennie, személyes jelenléttel, de a karanténban tartózkodó oltatlanok számára közvetíthető online is az oktatás.