Évek óta figyelmeztetett a veszélyre a francia hírszerzés volt vezetője

Évek óta figyelmeztetett a veszélyre a francia hírszerzés volt vezetője

Pierre Brochand 2002 és 2008 között a DGSE (Külbiztonsági Főigazgatóság) vezére, valamint Franciaország nagykövete volt, különösen Magyarországon és Izraelben. Ritkán nyilatkozik a médiában, de a Le Figaro magazinnak adott exkluzív interjújában megosztotta véleményét a csaknem egy hétig tartó véres franciaországi migránslázadásról.

POLITIKA 2023. JÚLIUS 10. 11:22

Pierre Brochand 6 évig vezette a hírszerző ügynökséget, de a munkát ezután sem hagyta abba. 2019 óra folyamatosan felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kormány továbbra is ilyen mértékben engedi be az illegális migránsok tömegét az országba, akkor előbb-utóbb halálos áldozatokat követeli rendbontás fog kialakulni az egyre növekvő feszültség miatt. A szakembernek végül igaza lett, az elmúlt évek legbrutálisabb zavargássorozata robbant ki először Párizs külkerületében, amikor rendőrök lelőttek egy fiatal migránst, akit a rendőrök azért vettek üldözőbe, mert több közlekedési szabályt is megsértett, a fiú pedig el akart menekülni. Eközben több gyalogost is veszélybe sodort, mielőtt sikerült megállítani őt.

Ha nem teszünk semmit, vagy ha keveset teszünk, akkor vagy a társadalmi bizalom fokozatos összeomlása felé tartunk Franciaországban, vagyis egy olyan társadalom felé, ahol az életminőség összeomlik, és ahol egyre kevésbé lesz kellemes élni, vagy pedig – egymást követő zavargások révén – olyan konfrontációk felé, amelyek Franciaországot olyan országgá teszik, ahol egyáltalán nem lehet élni

– jelentette ki például tavaly áprilisban.

A Le Figaro napilap honlapján most megjelent interjúban Brochand – ahogy a Le Figaro fogalmaz – „a nyitottságon és demokrácián alapuló, egyénekből álló társadalom és a teljesen más kulturális háttérrel rendelkező, teljes diaszpórák érkezése közötti halálos koktél” tárult fel a zavargások alatt.

A volt kémfőnök elemzése éles ellentétben áll Gérald Darmanin belügyminiszter állításaival, miszerint a bevándorlásnak semmi köze a véres migránslázadáshoz. Ez tökéletesen illusztrálja Brochand tavaly áprilisi pesszimista megállapítását a France Culture című műsorában, amikor azt mondta, hogy szerinte jelenleg nincs elég bátorság a francia politikai osztályban ahhoz, hogy megtegye, ami szükséges a legrosszabb forgatókönyv, a konfrontáció elkerülése érdekében.

„A határok lezárása az elővigyázatosság elvének nevében – a lengyel módszer – soha nem merült fel komolyan hazánkban” – mondta Brochand a Le Figarónak a közelmúltbeli zavargások után, amelyek során a biztonsági erők több mint 700 tagja megsérült, mintegy 4000 embert letartóztattak, és számos várost feldúltak. Brochand számára az ok a humanizmus és a gazdasági érdekek keveréke, azaz az olcsó munkaerő importjának szükségessége.

Brochand szerint azok a változások, amelyek a francia társadalom jelenlegi bomlásához vezettek, az 1970-es években történtek, amikor Franciaország a modern nemzetállamból az egyének társadalmává vált. A munkások bevándorlásával együtt Franciaországban elkezdődött az, ami egyre inkább a telepesek bevándorlásává vált Brochand a francia „immigration de peuplement” kifejezést használja, ami „gyarmatosító bevándorlásként” is lefordítható. Az egyének társadalmára való áttérés létrehozta azt, amit ő ollóeffektusnak nevez. Ezért Brochand szerint a belső megosztottság a nyugat-európai multikulturális társadalmak természetes hajlama.

A csaknem egy héten át tartó zavargások során pokollá változtak az utcák, rengeteg autót felgyújtottak, a boltokat kifosztották, de volt olyan önkormányzati épület is, amelyet felgyújtottak.

POLITIKA

Címkék:

france, illegal migrants, migration