Fokozódik az ellenállás a belső égésű motorok uniós tilalma ellen

A legutóbbi döntés szerint 2035-től nem fognak benzines vagy dízelmotoros autót árulni az Európai Unióban, és a legtöbb lengyel nem elégedett az új törvénnyel

NAGYVILÁG POLITIKA 2023. ÁPRILIS 18. 16:33

Egy nemrégiben hozott döntés szerint az Európai Unióban 2035-ig teljesen betiltják a belső égésű motorral hajtott járművek értékesítését. Ez azt jelenti, hogy sem benzines, sem dízelmotoros autót nem árulhatnak majd az Unióban, kizárólag elektromos és hidrogénüzemű kocsikat lehet majd vásárolni – igaz, a benzines autók vezetése továbbra is legális lesz.

Az Európai Unió radikális szabályozásával azonban nagyon sokan nincsenek kiegyezve és néhány uniós országban komoly ellenállás alakult ki a törvény ellen. A United Surveys nemrégiben végzett felmérésében a lengyel válaszadókat arról kérdezték, hogy jó döntés volt-e a belső égésű autók értékesítését tiltó új uniós szabályozás?

A megkérdezettek 64,7 százaléka szerint a döntés rossz volt: 48 százalékuk választotta azt a választ, hogy „határozottan rossz”, 16,7 százalékuk pedig azt, hogy „inkább rossz”.

Eközben a válaszadók 26,9 százaléka szerint a tilalom jó döntés volt, míg 8,5 százaléknak nincs véleménye a kérdésről. A felmérés szerint az új uniós szabályozás ellenzőinek legnagyobb csoportját a 40-49 évesek (84 százalék) és a 18-29 évesek (82 százalék) alkotják.

A lengyel kormány is határozottan ellenzi, hogy az EU-ban 2035-ig betiltsák a belső égésű motorral hajtott autók eladását. Anna Moskwa lengyel klímavédelmi miniszter korábban úgy nyilatkozott, hogy „az átláthatatlan és informális megbeszélések, amelyeken Németország a saját piacának előnyös megoldásokat erőlteti, azt mutatják, hogy ennek semmi köze a tisztességes átalakuláshoz”. Emellett Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is hangsúlyozta nemrég, hogy ez az elképzelés elfogadhatatlan a Jog és Igazságosság (PiS) kormány számára.

NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

poland, vehicles