Háborúpárti kampányt indítottak Magyarországon, az amerikai nagykövetség fizeti

Az amerikaiak egyre erőteljesebben próbálják meg belekényszeríteni Magyarországot a háborúba. Emiatt amerikai kormányzati pénzből még plakátkampányt is indítottak Magyarországon. A magyar kormány azonban leszögezte: az amerikai nyomás ellenére sem enged a békepárti álláspontból.

POLITIKA 2023. ÁPRILIS 12. 18:27

„Az elmúlt napokban az utcákon mindenki szembesülhetett azzal, hogy már nem az ellenzék az, amely amerikai pénzből folytat kampányt, hanem közvetlenül az amerikai nagykövetség indított kampányt Magyarországon, ami szokatlan, szövetségesek között főként az, de a legnagyobb probléma az, hogy ez egy háborúpárti kampány”

– fogalmazott Gulyás Gergely magyar Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján. Szerinte az amerikaiak nem tettek le arról, hogy Magyarországot belepréseljék abba a háborúpárti álláspontba, amit sok szövetségese oszt, Magyarország viszont továbbra is meg van győződve arról, hogy kizárólag a béke a közös érdek.

„Nincs az a szövetségesi, diplomáciai, akár baráti nyomás, aminek Magyarország ne állna ellen”

– tette hozzá. A miniszter leszögezte: a kormány nem fog változtatni az álláspontján, az amerikai nyomás hatására sem. A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy Magyarország az Egyesült Államokkal szövetségesi és baráti viszonyban van, ezért szokatlan lépésnek tartják a plakátkampányt. Úgy gondolják: eddig nem volt az megszokott, hogy Magyarország Amerikában folytasson plakátkampányt, és ez az Egyesült Államok részéről sem az. Szerencsétlennek nevezte ezt egy olyan közegben megtenni, amikor a demokrata adminisztrációhoz nyíltan kötődő szervezetek jelentős pénzekkel szálltak be a magyar ellenzék kampányába a 2022-es választásokon, ami szerinte tovább erősíti a magyar belpolitikába való beavatkozás szándékát, és ezt a miniszter nem tartja helyesnek.

„Amerikában sokkal szigorúbb következményekkel járó törvények tiltják ezt a magatartást, mint nálunk. Itt az ideje felzárkóznunk”

– jegyezte meg. A fent említett kampány keretében a magyar balliberális ellenzék az amerikai nagykövetség finanszírozásával óriásplakátokat helyezett ki az ország több pontján, amelyeken az orosz katonák kivonulását követelik Ukrajnából.

A plakátokon párhuzamot vonnak a magyarországi 1956 és a jelenlegi ukrajnai helyzet között. A felirat közös: Ruszkik, haza! A plakáton lévő szöveg szerint béke akkor lehet Ukrajnában, ha az orosz megszálló hadsereg kivonul.

A plakátokon szereplő felirat szerint a kampány a Nyugati Pályán Facebook-oldal megbízásából készült, és azt az USA budapesti nagykövetsége támogatta. A több mint harmincezer követővel rendelkező oldal célja, hogy megszólítsa azokat, akiket érdekel Magyarország jelene és jövője”, 2020 februárjában hozták létre, és az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövetségének támogatásával a Flow PR Kft. kommunikációs ügynökség üzemelteti.

Az amerikai pénzből indított kampány a magyar kormány azonnali tűzszünetre és békepártiságra épülő álláspontjának ellensúlyozására szolgál.

POLITIKA

Címkék:

Hungary, usa, war