Három lépcsős enyhítést jelentett be az államfő

Az országban október végén vezettek be szigorú intézkedéseket. Ezek első körben november végén mérséklődnek, majd december közepén, illetve január második felében is újabb enyhítés jöhet.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA 2020. NOVEMBER 25. 08:22

Egyelőre marad a kijárási korlátozás, azokon csak december 15-e után enyhíthetnek. Kinyithatnak azonban a nem létfontosságú termékeket árusító boltok, és látogathatók a könyvesboltok, könyvtárak. A bárok és éttermek azonban továbbra sem fogadhatnak vendégeket – többek között ezeket jelentette be Emmanuel Macron kedden este, amit franciák milliói követtek a televízió képernyője előtt. A francia elnök beszédében egy háromlépcsős enyhítési tervet vázolt fel. 

Macron szerint az október 30-án bevezetett szigorítások eredményesek voltak, ezért az ország túl van a koronavírus második hullámának tetőzésén. Elmondása alapján a napi új megbetegedések száma jelentősen csökkent, a múlt héten 60 ezerről 20 ezerre.

A bejelentés alapján november 28-tól nyílik új fejezet az ország életében, ugyanakkor lesznek olyan dolgok, amelyek nem változnak. Ilyen például a kijárási korlátozás és a lakhely elhagyásához szükséges nyilatkozat, valamint továbbra is érvényben marad az otthonról történő munkavégzés, illetve a továbbiakban is le kell mondani azokról az utazásokról, amelyek nem elengedhetetlenek.

Sok kereskedő örömére november 28-tól újra kinyithatnak és 21 óráig nyitva lehetnek azok a boltok, amelyek úgynevezett nem létfontosságú terméket árulnak, valamint újra látogathatóak lesznek a könyvesboltok, a lemezboltok és a könyvtárak is.

Az enyhítés második szakasza december 15-én kezdődik, abban az esetben, ha a napi új fertőzésszám nem haladja meg az 5 ezret. A második szakasztól kezdve feloldják a karantént, mindenki engedély nélkül utazhat akár egy másik régióba is, tehát az egymástól távol élő családtagok együtt tölthetik a karácsonyt, azonban továbbra is arra kell törekedni, hogy az emberek kerüljék a nem elengedhetetlen utazásokat. A mozik, színházak, múzeumok a szigorú egészségügyi előírások betartása mellett újranyithatnak, azonban továbbra sem lesznek megengedettek a nagy összejövetelek. A vidámparkok, bárok, éttermek és éjszakai klubok pedig még december közepén sem nyithatnak meg.
A kijárási korlátozás december 15-től este 9 és reggel 7 óra között lesz érvényben, azzal a kitétellel, hogy december 24-én és 31-én este szabadon közlekedhet mindenki az utcán, de továbbra sem lehet majd nyilvános helyen gyülekezni.

Az enyhítések harmadik fázisa január 20-tól indulhat, ekkortól újra megnyithatnak az edzőtermek és az éttermek, feltéve, hogy a napi új megbetegedések száma 5000 alatt marad. A középiskolák is visszatérhetnek a személyes oktatásra, és ha minden jól megy, akkor két héttel később az egyetemek is.

A francia elnök ezt követően ígéretet tett arra, hogy január elejétől 24 órán belül meglesznek a koronavírus tesztek eredményei.

Az államfő szót ejtett az oltásokról is: ez alapján az első vakcinák az illetékes egészségügyi hatóságok jóváhagyását követően lesznek beadhatók, az oltóanyagok ellenőrzéséért egy tudományos bizottság felel majd. A legidősebb és legkiszolgáltatottabb embereket december végétől illetve január elejétől oltják majd be, de senki számára nem lesz kötelező.

Emmanuel Macron ezután kitért a vírus gazdasági következményeire. Szerinte még hosszú idő, mire visszatér az ország a normális kerékvágásba, valószínűleg súlyosbodni fog a gazdasági válság, ezért a kormány további támogatási rendszert hoz majd létre. A bezárni kényszerült létesítmények, köztük az éttermek, bárok, edzőtermek és szórakozóhelyek január 20-ig támogatást kapnak majd az erre a célra létrehozott szolidaritási alapból, amennyiben betartják az egészségügyi előírásokat. Az érintett vállalkozások választhatnak majd, hogy a 2019-es év azonos időszakában elért forgalmuk 20 százalékát kapják, vagy havi 10 000 euróig terjedő összeget igényelnek, amelyik a kedvezőbb számukra.

A francia elnök azzal zárta sorait, hogy elmondta, teljes mértékben vállalja a felelősséget a döntéseiért, majd felhívta a figyelmet a szolidaritás és az összefogás fontosságára. “Ma összefogunk, holnap együtt nyerünk” – zárta beszédét Emmanuel Macron.

GAZDASÁG NAGYVILÁG POLITIKA

Címkék:

coronavirus, covid-19, emmanuel macron, france, pandemic